Prvi 3D natisnjen avtomobil so načrtovali leta, tiskali pa le 44 ur

  • 24.09.2014
  • Andrej Jama
#

Nekega dne, ne tako daleč od sedanjosti, bomo lahko stopili v avtosalon, izbrali dizajn avtomobila, barvo, dodatno opremo, motor... in tako oddali naročilo za 3D tiskanje. Dan ali dva po tem bomo prišli nazaj v salon po avtomobil natisnjen po naši meri.

To je vizija Jaya Rogersa, direktorja podjetja Local Motors, kjer je bil s 3D tiskalnikom natisnjen prvi tovrstni avtomobil, poimenovan Strati. Električen dvosed je bil uradno predstavljen pretekli teden v Chicagu.

Po oceni Ford Motors ima povprečen avtomobil okoli 5000 do 6000 delov. Strati jih ima zgolj 49, če štejemo karoserijo, natisnjeno s 3D tiskalnikom, in običajne dele kot so motor, kolesa, sedeži, stekla itd..

Originalni dizajn za Stratija, ki v italijanščini pomeni "plasti", ni prišel iz podjetja Local Motors, temveč je bil plod njihove skupnosti, kjer spodbujajo svoje člane, da delijo svoje dizajne avtomobilov. Končni produkti so prodani na spletu in v trgovinah Local Motors.

Pri oplu se poslužujejo 3D tiskalnika

Local Motors je projekt zagnal pred 18-imi meseci, z željo, da bi poenostavil dizajn avtomobilov in proces izdelave. Ko so na omenjenem servisu objavili razpis za dizajn 3D natisnjenega avtomobila, so dobili preko 200 prijavnic in na koncu izbrali dizajn italijana Michela Anoa. Rogers je še dodal, da so izbrali Anoin dizajn zato, ker se je skladal z zahtevami Local Motorsa v tehniki, kombinaciji s 3D tiskanjem in odvzemni fini obdelavi, kjer se deli na koncu za boljše ujemanje dodatno obrusijo in obrežejo.

prvi-avtomobil-narejen-s-3d-tiskalnikom-so-nacrtovali-leta-tiskali-pa-le-44-ur-1411485652

Tudi ko je bil dizajn izbran in dodelan, so pri Local Motorsu večino letošnjega leta iskali podjetje, ki bi lahko natisnilo avtomobil. Na koncu so le našli partnerja in tako natisnili avtomobil v 44-ih urah, pri čemer so še dodaten dan vzele podrobnosti pri sestavljanju komponent. Celoten postopek izdelave je trajal skupno 4 dni, a je Rodgers povedal, da bi lahko sčasoma skrajšali proizvodnjo na 2 dneva.

Natisnjen na karbonska vlakna in ojačano termoplastiko ABS, Strati lahko vozi s hitrostjo do 65 km/h in z enim polnjenjem prevozi slabih 200 kilometrov. Odličen za mestno vožnjo, za avtocesto pa pravijo, da jim manjka še precej testov, ki jih bodo opravili v naslednjih mesecih.

Avtomobilski proizvajalci kot je npr. ford, naj bi uporabljali tehnike 3D tiskanja že desetletja, a zgolj za prototipe. Ford je za javnost povedal, da jih zanima način izdelave preko 3D tiskanja, a zaenkrat ni v fordih nobenega elementa, ki bi bil narejen s 3D tiskalnikom.

Avtomobil je trenutno še v testnem obdobju, je pa Rodgerova vizija, da bo Strati in njemu podobni avtomobili, na voljo v prosti prodaji že leta 2016, za ceno med 14.000 evri in 26.000 evri.

"Predstavljen bo kot avto za mase ali različni avtomobili za mase", je še povedal Rodgers.


AKTUALNO