Projekt BMW Art Car v središču Ljubljane

  • 16.05.2013
  • Žane Kurent
#

Malo je takšnih priložnosti, kot je videti BMW-jev projekt Art Car v Sloveniji. Za tiste, ki niste seznanjeni s projektom BMW Art Car, vam lahko zaupamo, da začetek sega v leto 1975, ko je umetnik Alexander Calder iz BMW-ja 3.0 CSL naredil umetniško delo, oziroma kot pravi BMW, umetnost v gibanju.

Avtomobil bo v Ljubljani ostal do konca meseca avgusta

Od tistega leta naprej je v sklopu projekta BMW Art Car nastalo že 17 unikatno porisanih BMW-jev in prav toliko sodelujočih umetnikov. V Slovenijo je BMW pripeljal dirkalnik M3. Leta 1989 ga je poslikal avstralski umetnik Michael Jagamara Nelson, ki je z njim želel pokazati abstraktni svet kengurujev, njegovo rodno deželo Avstralijo in življenje njegovih prednikov - Aboridžinov.

Celotna kolekcija BMW Art Car v Londonu

Ko zanimivost lahko dodam, da je omenjen BMW M3 leta 1987 zmagal v avstralskem prvenstvu serije AMSCAR.

Toda zakaj je BMW izbral ravno Ljubljano? 23. maja bo v Mestnem muzeju v Ljubljani potekala otvoritev razstave Kolo - 5.200 let. Kolo velja za izjemen izum človeštva, zato bo na ogled postavljeno najstarejše leseno kolo z osjo na svetu. V poletnih mesecih se bo razstava preselila na Ljubljanski grad. Več o razstavi Kolo - 5.200 let.

GALERIJA

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO