Prihodnost otroške zaščite je v napihljivem otroškem sedežu

  • 15.04.2014
  • Uredništvo
#

Otroški sedeži so običajno nerodni, težko se jih premika in namesti. Zato je Volvo Cars oblikoval koncept lahkega, napihljivega in nazaj usmerjenega otroškega sedeža, ki uporablja inovativno tehnologijo. Sedež je varen, enostaven za pakiranje in prenašanje ter bo omogočal staršem uporabo v več situacijah, ne zgolj kot sedeži, ki jih poznamo danes.

prihodnost-otroske-zascite-je-v-napihljivem-otroskem-sedezu-1397566539

Lawrence Abele, dizajn manager v Volvo nazornem in konceptnem centru v Los Angelesu ter dizajner novega sedeža, je imel med ustvarjenjem konceptnega sedeža v mislih svoja dva otroka: »Za mene je varnost otrok vedno številka ena in ko smo živeli v tujini z dvema majhnima otrokoma, smo morali vedno vleči nerodne otroške sedeže čez letališče in nato v taksi. Za mnoge je tako potovanje z majhnimi otroki pravi izziv; zato je pomoč pri poenostavitvi življenja staršev z majhnimi otroki izjemna stvar.«

Napihnjen v 40 sekundah

Sedež ima inovativen sistem tlačilke, ki je tiha in učinkovita. Sedež se napihne v manj kot 40 sekundah in se izprazni z vgrajeno tlačilko. Skupna teža sedeža je manj kot 5 kg, kar je polovica teže sodobnih sedežev, sedež pa je nenehno povezan preko Bluetootha, kar omogoča širok nabor možnosti, vključno z daljinskim upravljanjem napihovanja. Prilega se manjši torbi, skupaj z ostalimi zadevami, ki jih potrebujete za svojega otroka.

prihodnost-otroske-zascite-je-v-napihljivem-otroskem-sedezu-1397566536

Edinstven »drop-stitch« material

»Pri kreiranju prototipa sedeža smo uporabili edinstven material, imenovan »drop-stitch«. Ta material je zelo močan, ko je napihnjen, in je lahko izpostavljen močnemu pritisku. Gre za precej pogosto tehnologijo v ladijski industriji in je bila prvotno razvita s strani vojske za razvoj napihljivih letal,« pojasni Maria Hansson, projektna vodja v Volvo nazornem in konceptnem centru v Los Angelesu.

prihodnost-otroske-zascite-je-v-napihljivem-otroskem-sedezu-1397566537

Varnejši je pogled nazaj

Koncept napihljivega otroškega sedeža je usmerjen s pogledom nazaj, kar je najvarnejši način za potovanje otrok. Otroški vrat je še v razvoju in zato ni tako močan kot pri odraslih. Pri čelnem trčenju glava potnikov, ki so usmerjeni naprej, močno udari nazaj, z močnim pritiskom v vrat. Otroci zato potrebujejo posebne omejitve in usmerjenost v vozilu nazaj vsaj do 3-4 leta starosti.

»Dejansko bi bilo za vse nas boljše potovanje usmerjeno nazaj, vendar žal z današnjimi avtomobili to ni izvedljivo. Majhni otroci pa lahko in naj bi potovali z obrazom usmerjeni nazaj, kolikor dolgo je le mogoče,« doda Lawrence. »Cilj je bil oblikovati sedež, ki je tako varen, ali pa še varnejši, kot trenutna ponudba na trgu, hkrati pa želim, da smo vsi, tudi otroci, vsakodnevno izpostavljeni odličnemu dizajnu.«

  • Vir: Volvo
  • Foto: Volvo

AKTUALNO