Predstavljeno vozilo FFZERO1 podjetja Faraday Future, ki naj bi konkuriral Tesli

  • 06.01.2016
  • Andrej Jama
#

Skrivnostno start-up podjetje Faraday Future, ki vstopa na trg električnih avtomobilov je na CES-u predstavilo svoj prvi koncept električnega vozila imenovanega FFZERO1 Concept. Avtomobil izgleda kot nekakšen futurističen Batmobile, a specifikacije tega električnega diirkalnika so precej impresivne.

Sodeč po tehničnih specifikacijah FFZERO1 sodi bolj na dirkališče, kot na ceste in ulice. Ima namreč kar 1000 konjskih moči (746 kW) in pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot 3 sekundah. Zato ni presenetljiva končna hitrost, ki naj bi presegla 320 km/h.

GALERIJA

Avtomobil ima stekleno streho, kar omogoča vpogled v notranjost iz karbonskih vlaken z nekaj bolj ali manj inovativnimi idejami, kot so naprimer prostor za mobilni telefon v samem volanu, varnostni sistem Halo Safety System, ki služi kot podpora za voznikov vrat in glavo ter čelado, ki lahko vozniku 'dostavlja' kisik in vodo. Nazdorna plošča zbira različne biometrične podatke o vozniku.

Promocijski video FFZERO1 Concept

Gre za unikatno platformo, ne za vozilo serijske proizvodnje

Kot vam je do sedaj verjetno že postalo jasno, nekega večjega trga za tovrsten električni dirkalnik ni, zato FFZERO1 ne bo vozilo, ki bo šlo v serijsko proizvodnjo. Z njim želijo le pokazati svoje zmožnosti, ki jih naj bi imela milijonska tovarna v ameriški zvezni državi Nevada.

Nick Sampson, podpredsednik Faraday Future je povedal nekaj besed o njihovem konceptu in prihodnosti podjetja:

"Koncept FFZERO1 predstavlja osnovno platformo, ki je zelo prilagodljiva. Platforma je narejena zelo modularno in fleksibilno, kar pomeni, da lahko prilagajamo velikost vozila, povečujemo in zmanjšujemo moč motorjev, dimenzije baterij. Zgodba, ki jo danes predstavljamo je pravzaprav unikatna platforma, ki smo jo razvili."

Tovrstna prilagodljivost je zelo pomembna saj spreminja način kako proizvajalec dobavlja različne modele na trg. Faraday Future želi s svojo unikatno prilagodljivostjo ponuditi kupcu danes manjše tovorno vozilo, jutri športno limuzino na isti platformi. Njihov trenutni načrt je, da izdelajo prvo vozilo v letu 2017 in nato hitro razvijejo več modelov, kar je z modularno arhitekturo mogoče.

Sampson je povedal še nekaj besed o baterijah:

"Sodelujemo z največjim in najboljšim dobaviteljem baterijskih celic na svetu. Z njimi sodelujemo pri dizajnu in arhitekturi baterij, ki bodo narejene v naši tovarni, podobno kot to počne Tesla. Oni sodelujejo s Panasonicom, a vse baterije so izdelane pri Tesli."

Lahko Faraday Future resno ogrozi Teslo Motors?

Da vodstvo podjetja Farady Future misli resno priča že dejstvo, da so zaposlili preko 500 strokovnjakov in inženirjev iz podjetji kot so Tesla Motors, BMW, Audi, Boeing, Space X, Google, Samsung ipd. Številne milijardne investicije (predvsem iz Kitajske) in gradnja ogromne tovarne v zvezni državi Nevada pričajo o ogromnem vložku in poslovni model, ki predvideva tudi najemnino vozila, ne zgolj klasičnega lasništva je zagotovo na mestu. Ali bodo tako spretni pri pridobivanju kapitala kot pri samem inženiringu kot Elon Musk in njegova ekipa, pa bo pokazal čas.

Prihodnost za osebna vozila brez emisij je pravkar postala še nekoliko bolj svetla.

Predstavitev FFZERO1 na CES 2016

  • Vir: The Verge, CNET
  • Foto: FF

AKTUALNO