Pozor, vozite po omejitvah: policija ta teden z "maratonom nadzora hitrosti"

  • 13.04.2015
  • Andrej Jama
#

V evropskih državah ta teden poteka poostren nadzor hitrosti voznikov. Slovenski policisti bodo v četrtek prvič izvedli še "maraton nadzora hitrosti" in v ta namen vključili vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire.

Okoli 250 policistov bo nadzor prometa opravljalo na 700 nadzornih točkah, ki so jih določili na podlagi analiz stanja prometne varnosti oz. so jih predlagali občani preko aplikacije Predlagaj prometno kontrolo.

S takšnimi aktivnostmi želijo policisti okrepiti zavedanje udeležencev v prometu, da je neprilagojena hitrost velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč. "Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu," so sporočili s policije.

Po podatkih nemške policije v dneh, ko že tradicionalno izvajajo tovrstne maratone, policisti ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti v tem obdobju. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol beležijo okoli 8 odstotkov prehitrih voznikov.

Neprilagojena hitrost je še vedno izstopajoč vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato policija poziva vse udeležence v prometu naj ravnajo preudarno in odgovorno ter tako poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih.

  • Vir: policija.si
  • Foto: Ministrstvo za notranje zadeve - policija

AKTUALNO