Peugeot partner electric: eko dostavnik, ki vam vzame največ 2 evra na 100 kilometrov

  • 09.04.2014
  • Uredništvo
#

Partner Electric ima vgrajen električni motor, ki ponuja prvovrstne dinamične zmogljivosti z močjo 49 kW (67 KM) in navorom 200 Nm, ki je na razpolago takoj od 0 do 1500 vrt/min. V kombinaciji z reduktorjem z enim prenosnim razmerjem in stalnim odgonom moči zagotavlja občutek živahnosti in prožnosti od trenutka, ko vozilo spelje, in med pospeševanjem, ne da bi voznik moral menjati prestave.

Že od prvih obratov koles tih pogonski sklop voznika popelje v novo izkušnjo umirjene vožnje. V vozilu vlada tišina, zato so poti manj utrujajoče in prijetnejše, saj se vsi potniki lahko brez težav pogovarjajo med seboj.

peugeot-partner-electric-eko-dostavnik-ki-vam-vzame-najvec-2-evra-1397030839

Doseg s posameznim polnjenjem

Partner Electric ima s posameznim polnjenjem doseg 170 km, izmerjen v standardnem ciklu (NEDC), s čimer postavlja zgled v svojem razredu vozil. Delo projektne skupine je med celotnim procesom razvoja Partnerja Electric vodila želja ponuditi najboljši doseg z enim polnjenjem.

Vse to v povezavi z več povsem novimi napravami za ekološko vožnjo vozniku omogoča obvladovanje porabe energije in mu ob normalni uporabi zagotavlja doseg, ki izpolnjuje potrebe lastnikov malih furgonov, od katerih jih 70 % na dan prevozi manj kot 100 km.

Homologiranih 170 km dosega s posameznim polnjenjem je mogoče doseči na primer s tekočo mestno vožnjo brez vključene klimatske naprave ali gretja.

peugeot-partner-electric-eko-dostavnik-ki-vam-vzame-najvec-2-evra-1397030840

Polnitev za vse oblike uporabe

Partner Electric se vsakodnevni uporabi prilagaja tako, da ponuja 2 obliki polnjenja akumulatorja: Hitro polnjenje poteka po posebnem polnilnem priključku s trifaznim napajanjem 380 V in zahteva samo približno 20 minut, da se akumulator napolni do 50 %, oziroma približno 30 minut, da se napolni do 80 %. 

Normalno polnjenje poteka po enofazni 230-voltni gospodinjski vtičnici. Akumulator se do 100 % napolni v približno 7 urah in pol.

peugeot-partner-electric-eko-dostavnik-ki-vam-vzame-najvec-2-evra-1397030837

Kakšni so stroški uporabe?

Stroški uporabe na 100 km znašajo med 0,9 € in 2 € (evropsko povprečje), odvisno od cene kWh v državi, zaradi česar je Partner na električni pogon neprekosljivo vozilo za poklicne uporabnike, ne glede na uporabljen način polnjenja. Tudi stroški vzdrževanja so v primerjavi z vozilom z motorjem z notranjim zgorevanjem manjši, saj vozilo ne potrebuje menjave olja, manj je rezervnih delov za rutinsko vzdrževanje in zavore so manj obremenjene po zaslugi sistema za generiranje energije pri upočasnjevanju.

peugeot-partner-electric-eko-dostavnik-ki-vam-vzame-najvec-2-evra-1397030832

Uporabne funkcije za gospodarsko rabo

Vse oblike modularnosti in vsa uporabnost tovornega prostora, zaradi katerih je bil Partner tako uspešen, najdemo tudi pri Partnerju Electric. Na razpolago je v dveh dolžinah: L1 z dolžino 4,38 m in L2 z dolžino 4,63 m. Partner Electric ima največjo prostornino tovornega prostora med vsemi malimi furgoni na električni pogon.

GALERIJA

Dodatno: Iz Peugeot Slovenija so sporočili, da bo električni partner L1 na voljo za 33.367 evrov. Partner electric L2 bo 1.281 evrov dražji (cene so z DDV). Prodaja dostavnika kljub temu še ni dokončno potrjena.

  • Vir: Peugeot
  • Foto: Peugeot

AKTUALNO