Peugeot Exalt - notranjost brez bakterij in z električnim skirojem, za mestni potep

  • 08.09.2014
  • Klemen Miklavžin
#

Petvratna limuzina Peugeot Exalt sloni na širokih kolotekih z mogočno izbočenimi loki, izraža svojo stilsko zasnovo preko 4,70 metrov dolžine. S prepletanjem ravnih površin in izrazitih prehodov združi agresivnost in mehkobo. 

Prvič bo javno predstavljen na avtomobilskem salonu v Parizu prihodnji mesec

Za zagotovitev boljšega upornega koeficienta je spodnji del koncepta Exalt prekrit z učinkovitim tekstilom Shark Skin. Material, ki sicer izhaja iz bio-mimetike, vsebuje tehnološko dovršena zrna, s čimer občutno izboljša aerodinamične sposobnosti vozila in s tem zagotavlja nižjo porabo goriva. Znak za prisotnost tega materiala je oster rez, ki označuje prehod med zadnjimi vrati in zadnjo vogalno steno. Prehod v skladnem barvnem odtenku poteka med naravnim videzom surovega jekla in sivo barvo materiala Shark Skin. Po različici, predstavljeni v Pekingu, pa ta končna obdelava simboliziran nov kontrast ostrega reza. 

peugeot-exalt-dinamicna-limuzina-iz-recikliranih-materialov-1410088417

Peugeot Exalt ponuja tudi večnamenskost, ki je za petvratno limuzino prava novost. Prtljažna vrata imajo inovativen odpiralni mehanizem v obliki pantografa. Ta arhitekturna zasnova omogoča maksimalno odpiranje navzven. Prtljažna vrata z motoriziranim in integriranim spodnjim delom sprostijo dostop do prtljažnega prostora z nizkim nakladalnim pragom, kjer se nahaja koncept HYbrid-kick

Zložljiv električni skiro, ki je spravljen v podu prtljažnega prostora, predstavlja idealen dodatek na mobilnost v zadnjem kilometru. Ker je nemudoma pripravljen za uporabo, so poti po urbanih središčih tako še bolj enostavne.

peugeot-exalt-dinamicna-limuzina-iz-recikliranih-materialov-1410088528

Vedno očiščena notranjost

Za udobje potnikov je Peugeot Exalt opremljen z inovativnim sistemom za obdelavo zraka, ki je bil poimenovan Pure Blue. Ko v zaustavljenem vozilu ni potnikov, sistem Pure Blue očisti površine potniškega prostora s sredstvom proti bakterijam in glivicam. Med premikanjem vozila pa aktivni filter obdela zrak pred njegovim vstopom v potniški prostor, tako da iz njega odstrani hlapne organske spojine in majhne prašne delce. Na ta način potniki ne glede na razmere potujejo v prečiščeni atmosferi.

peugeot-exalt-dinamicna-limuzina-iz-recikliranih-materialov-1410088522

Osnova je 1,6-litrski bencinski štirivaljnik THP z 270 KM

Peugeot Exalt, ki tehta komaj 1700 kilogramov, poganja pogonski sklop HYbrid4 Plug-in s skupno 340 konjskimi močmi, ki so razporejene na vseh štirih kolesih. 

GALERIJA

  • Vir: Peugeot
  • Foto: Peugeot

AKTUALNO