Pametne ceste: cestna signalizacija prihodnosti

  • 06.11.2013
  • Andrej Jama
#

Vožnja ponoči je na Nizozemskem postala prijetnejša in manj dolgočasna: dobili so mrežo fosforescenčnih cest, ki se ponoči svetijo. Nova osvetlitev cest je del projekta "pametnih avtocest", ki se zavzema za varnejšo vožnjo pozimi in zmanjšanje vpliva transporta na okolje. Varčno, uporabno in zelo kul!

Ne le svetleče ceste, temveč tudi odzivne na okolico

Idejni vodje preureditve cest so oblikovalci iz danske firme Studio Roosegaarde. Prvi ukrep je prebarvanje vodilnih črt na cestah s fotoluminiscenčnim prahom, zaradi katerega se te ponoči svetijo. Osvežujoče v deželi dolgih, temačnih in deževnih zim.

pametne-ceste-cestna-signalizacija-prihodnosti-1383685395

Časopis The Telegraph poroča, da je prah za prebarvanje cestnih črt za razliko od klasičnih fosforescenčnih barv (recimo tistih, zaradi katerih svetijo zvezdice v otroški sobi) tako izboljšan, da lahko tudi ob omejeni sončni svetlobi zimskih dni ponoči osvetljuje vašo pot tudi do 10 ur

Ceste so opremljene tudi z inovativno pametno tehnologijo, ki opozori voznike, ko temperatura pade pod ledišče: na cestišču se osvetlijo velike snežinke, ki opozarjajo na možnost poledice.

V prihodnosti načrtujejo tudi "električni prioritetni pas" - živo zeleno obarvan pas opremljen z magnetnim poljem, ki z brezplačno obnovljivo energijo polni vaš avtomobil kar med vožnjo.

pametne-ceste-cestna-signalizacija-prihodnosti-1383685718

Salon poroča, da so se fotoluminiscenčne ceste že pojavile v delih Nizozemske in da načrtujejo razširitev mreže v prihajajočem letu. Glede na to, kako uspešne bodo ceste pri zmanjšanju števila prometnih nesreč in porabe energije, bo Studio Roosegaarde morda dobil možnost, da s pametnimi cestami opremi celotno Evropo.

V intervjuju za Wired je Daan Roosegaarde, vodja studia, razložil, da si je nekega dne med vožnjo po Nizozemski predstavljal, kako bi izgledala "Route 66 prihodnosti", kjer tehnologija postane del vsakdana.

pametne-ceste-cestna-signalizacija-prihodnosti-1383685717

Tudi drugi so razširili koncept transporta na več kot le problem, kako priti od točke A do B, in sicer bi ga radi izrabili kot priložnost za izboljšanje kvalitete življenja. Na Švedskem se z osvetljenimi avtobusnimi postajami borijo proti sezonski depresiji, ki preganja veliko prebivalcev v temnih zimskih tednih.

Med tem v Indiji ceste izrabljajo za recikliranje plastičnih odpadkov, ki bi sicer pristali na odlagališčih. Od leta 2011 več indijskih mest uparablja asfalt z dodatkom plastičnih odpadkov, ki pripomorejo k odpornosti cest in tako prispevajo k večji varnosti. S tem projektom se želijo spopasti tudi s problematiko plastičnih odpadkov, ki poglavitno prispevajo k preobremenjenosti odlagališč.

Ko ustvarjamo pogoje za višji življenjski standard, je smiselno, da se posvetimo tudi cestam, saj ljudje v razvitih državah na njih preživimo resnično veliko časa.

  • Vir: Daan Roosegaarde, Heijmans
  • Foto: Daan Roosegaarde, Heijmans

AKTUALNO