Opel corsa - zgodba o uspehu, ki traja od leta 1982

  • 26.07.2014
  • Uredništvo
#

Nova opel corsa bo zapeljala na slovenske ceste konec leta 2014. Vsi se jo veselimo, saj gre za navsezadnje pomembno članico velike oplove družine. Na cestah jo videvamo že 32 let. 

Opel corsa: od 1982 do 1993

Corsa A je bila kompaktnih proporc z dolžino le 3,62 metra. Označevali so jo razširjeni blatniki, v slogu reli dirkalnikov in posebej majhen količnik zračnega upora rekordne vrednosti (0,36) za avtomobile tega razreda. Glavni dizajner Erhard Schnell je ustvaril športen majhen avtomobil, z ostrimi izklesanimi potezami, s katerimi je hotel posebej pritegniti moške, ‘glave družin’. Posebej izstopajoča v ponudbi je bila Corsa GSi z motorjem največje moči 100 KM. Motorno ponudbo je bogatil tudi dizel. Ponudbo kombilimuzine s tremi vrati in limuzine, je leta 1985 dopolnila, med kupci posebej priljubljena, kombilimuzina s petimi vrati. Corsa A je bila izjemno priljubljena in množično prodajana. Izdelali so jih 3,1 milijon.

opel-corsa-zgodba-o-uspehu-ki-traja-od-leta-1982-1406390099

Opel corsa: od 1993 do 2000

Kljub velikemu uspehu Corse št. 1 so v Rüsselsheimu sprejeli odločitev, da bo njena naslednica ljubljenka dam. Odgovornost je prevzel Oplov dizajner Hideo Kodama in ustvaril zaobljeno, mehkejšo Corso, s privlačnimi lučmi v obliki velikih, na široko odprtih oči, ki so dajale avtomobilu svojevrstno otroško prikupno podobo. Corsa B je bila le deset centimetrov daljša od prve in navznoter občutno bolj prostorna. V svoj avtomobilski razred je vpeljala višje varnostne standarde, vključno z zavornim dodatkom ABS, stranskimi ojačitvami in prednjima varnostnima zračnima blazinama. Na izbranih trgih je Opel kombilimuzini dodal limuzino, karavan in celo pick-up. Različica GSi se je postavljala s 16-ventilskim motorjem. Dizla je oplemenitil turbinski polnilnik. Druga Corsa je bila globalna prodajna uspešnica. Izdelali in prodali so jo v štirih milijonih primerkov.

opel-corsa-zgodba-o-uspehu-ki-traja-od-leta-1982-1406390100

Opel corsa: od 2000 do 2006

Skladno s filozofijo, da ne menjaš ekipo, ki zmaguje, je bil Hideo Kodama ponovno imenovan za snovalca osnovnih potez Corse C. Slog je bil skladen z nadvse uspešno Corso, ki jo je zamenjala. Ob le deset centimeterskem prirastku v dolžino, je imela nova Corsa občutno večjo širino in večjo medosno razdaljo. Vse to je bilo s pridom izrabljeno v notranjosti. Karoserija je bila prvič, v popolnosti galvanizirana. Sofisticirani bencinski motorji ECOTEC s štirimi ventili na valj in novi turbodizelski motorji z neposrednim vbrizgom goriva so združevali velike zmogljivosti z majhno porabo goriva in majhnimi izpusti. Vse različice so bile skladne z merili sestave izpušnih plinov Euro 4. Tudi Corsa C je bila zvezda prodaje, saj je bila izdelana v 2,5 milijona primerkih.

opel-corsa-zgodba-o-uspehu-ki-traja-od-leta-1982-1406390101

Opel corsa: od 2006 do 2014

Tri in petvratni različici sta se razšli. Trivratna Corsa je imela izvirno, kupejevsko obliko in je nagovarjala bolj športno usmerjene kupce, tako kot nekoč Corsa A. Petvratna različica je postala bolj prostorna, pravi družinski avtomobil. Aktualni Corsi D je zmanjkal manj kot centimeter do štirih metrov v dolžino, saj je zrastla natančno do 3999 milimetrov. Z Oplovo tehnologijo ecoFLEX je Corsa pridobila sistem varčevanja z gorivom Start/Stop in visoko učinkovite motorje. Motor 1.3 CDTI ecoFLEX porabi le 3,3 l goriva na 100 km v kombiniranem ciklu in v ozračje izpusti le 88 g CO2/km. Četrta generacija Corse postopoma zaključuje svoj življenjski cikel. Doslej so prodali 2,8 milijona njenih primerkov. V štirih generacijah je bilo tako izdelanih 12,3 milijona Opel Cors. Od tega jih je bilo v Evropi prodanih 11,7 milijona.

opel-corsa-zgodba-o-uspehu-ki-traja-od-leta-1982-1406390098

Opel corsa: od 2014 dalje

Vse o peti generaciji priljubljene opel corsa, si lahko preberite na povezavi.

  • Vir: Opel
  • Foto: Opel

AKTUALNO