Opel Adam Rocks

  • 08.09.2015
  • Gregor Žvab
#

PLUSI

  • Motor
  • Izgled
  • Igrivost

MINUSI

  • Prostornost
  • Cena
Prtljažnik je odmerjen na vsega 170 litrov, kar pomeni, da kaj dosti prtljage vanj ne boste spravili. Zato pa gredo vrečke s srednje dolgega nakupovalnega pohoda vanj brez težav.

Avgustovski sončni žarki so še pošteno greli, ko je v našo testno floto zapeljal Oplov malček Adam. Vendar to ni bil navaden Adam. Bil je Adam Rocks. Miniatura atraktivnega videza, velikih koles in odprte strehe. Avto za uživanje torej.

opel-adam-rocks-1445877238

In ko rečem malček, točno tako tudi mislim. Avto namreč v dolžino meri vsega 3,7 metre in ga boste tako lahko pospravili praktično kamorkoli. Kljub majhnosti, pa močno izstopa. Že v osnovi je s svojim nekoliko »žabjim« pogledom malce poseben, različica Rocks pa deluje še bolj robustno in terensko. Slednje je sicer malce varljivo, saj objektivno Adam Rocks ni nič bolj terenski od običajnega Adama. Če ne drugega, bi bil z njegovimi elegantnimi, 18 palčnimi platišči greh že riti po makadamu.

opel-adam-rocks-1445877233

Eno izmed bistev Adama Rocks, poleg izgleda seveda, se razkrije, ko glavo obrnemo proti nebu. Tam nas čaka pomična, platnena streha, ki odkrije skorajda celoten zgornji del avtomobila in tako pričara nekaj »kabrioletskega« vzdušja tudi v malem Oplu. Notranjost je bila v testnem primeru odeta v rjavo usnje, kar je občutek prestižnosti še povečalo. Nasploh želi notranjost izstopati. Sicer je volanski obroč malce velik in osrednji zaslon sistema Intelli link nameščen nekoliko nizko,  a je občutek v notranjosti kljub temu dober, tudi svoj položaj za volanom pa si voznik hitro najde.

opel-adam-rocks-1445877247

Kratka medosna razdalja je, glede na samo dolžino avtomobila, sicer dokaj dolga. Ja, hecen stavek, ampak kolesa so potisnjena skoraj v skrajne kote avta, kar mu zagotavlja dobro lego na cesti in veliko zabave v ovinkih. Na kratko, veselja vam za volanom Adama Rocks ne bo manjkalo.

opel-adam-rocks-1445877232

Temu precej doda tudi poskočen motor. Gre za litrski tri valjnik, ki je v testni različici zmogel 85 kW/110 KM. Motor odlično sovpada z Adamovim karakterjem, tako da si pogonski sklop zasluži vse pohvale. V kombinaciji z dokaj neposrednim krmilnim sistemom je tako Adam Rocks prava mala petarda.

opel-adam-rocks-1445877249

Najbolj boste v (katerem koli) Adamu pogrešali prostornost v zadku. No, že od sprednjih sedežev naprej. Zadnja klop je bolj provizorična oz. morata biti potnika res manjše rasti, medtem ko je prtljažnik odmerjen na vsega 170 litrov, kar pomeni, da kaj dosti prtljage vanj ne boste spravili. Zato pa gredo vrečke s srednje dolgega nakupovalnega pohoda vanj brez težav.

opel-adam-rocks-1445877234

Opel Adam Rocks najbolje opišejo tri besede: majhen, atraktiven, zabaven. Vse naštete alineje dobijo kljukico, rdeč križec pa se nanaša predvsem na prostornost. Vendar se na slednjo kmalu pozabi, ko ga poženete po ovinkasti cesti. Tam ne zmoti niti 15 milimetrov višje podvozje, saj se ta prirastek, tudi na račun pnevmatik širine 225, ne pozna pretirano. Se boste pa mogli navaditi na poglede s pločnikov in ob odprti strehi tudi na komentarje, ki jih boste slišali na svoj račun. V našem primeru so bili povečini pozitivni.

 
Opel Adam Rocks

Cena vstopne različice: 13.320 EUR (Opel Adam 1.2 Twinport Ecotec Jam)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 18.700 EUR (Opel Adam Rocks 1.0 Turbo Ecotec start/stop)

Dodatna oprema: pokrov vzvratnega ogledala »white my fire", dodatno zatemnjena zadnja stekla, mreža v prtljažniku, elektronska klimatska naprava, 18 palčna lahka platišča twister z letnimi gumami, zimski paket, paket osvetlitev, osvetljeni ogledalci v senčnikih, radio My media s povezavo Bluetooth, vtičnico USB in AUX, parkirni sistem, ogrevani zunanji ogledali, informacijski zaslon, opozorilnik za vozila v mrtvem kotu, po višini in globini nastavljiv volan, sistem sedmih vrhunskih zvočnikov, alarmna naprava, paket preglednost in osvetlitev

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 21.264 EUR

Motor: bencinski, 3 valjni, 999 ccm, moč 95 kW (115 KM), navor 170 Nm

Mere: dolžina 3698 mm, širina 1807 mm, višina 1493 mm, prtljažnik 170 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 196 km/h, pospešek do 100 km/h 9,9 sekund

Poraba (tovarna): 5,1 l/100 km (mešano) Emisije CO2: 105 g/km

GALERIJA

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO