Oglejte si najstarejše kolo na svetu

  • 02.11.2013
  • Uredništvo
#
Spomladi leta 2002 so arheologi Inštituta za arheologijo pod vodstvom dr. Antona Veluščka opravljali preventivno čiščenje drenažnega jarka na lokaciji Stare gmajne pri Vrhniki. Pri tem so na dnu jarka zagledal del lesenega kolesa ter osi, ki se je snela s kolesa. S tem je bil poplačan trud številnih raziskovalcev, ki so od prvega odkritja kolišč na Ljubljanskem barju leta 1875 izvajali zahtevne arheološke raziskave v mokrem barjanskem okolju.
 
Projekt BMW Art Car v središču Ljubljane
 
Ohranjanje lesenega kolesa z osjo
 
Navdušenje nad odkritjem kolesa je kmalu zamenjala skrb za njegovo ohranitev. Predmeti iz t. i. mokrega lesa so po dvigu iz zemeljskih plasti zaradi prisotnosti kisika in pospešenega delovanja mikroorganizmov izpostavljeni hitremu procesu razpadanja. Po odkritju kolesa je bilo zato potrebno hitro poiskati dobro in trajno rešitev. Po posvetu s številnimi strokovnjaki so se v Mestnem muzeju Ljubljana, ki kolo hrani, odločili za konservacijo z melaminsko metodo, ki so jo uspešno izvedli v konservatorski delavnici v Mainzu.
 
oglejte-si-najstarejse-kolo-na-svetu-1382990854
 
Kolo zdaj na ogled domači, pozneje še tuji javnosti
 
Izum kolesa je temelj človeške civilizacije in kulture. Pa vendar danes ne moremo enoznačno odgovoriti na vprašanje, kdo je pravzaprav izumil kolo. Najbolj razširjeno je prepričanje, da so prva kolesa uporabljali v Mezopotamiji v 4. tisočletju pred našim štetjem, od koder naj bi se razširila po svetu. Nekateri strokovnjaki pa izum kolesa pripisujejo prazgodovinski Evropi.
 
Barjansko kolo
Barjansko kolo je sestavljeno iz dveh jesenovih plošč, ki sta bili spojeni s štirimi hrastovimi zagozdami, na sredini pa ima pravokotno odprtino, kamor je bila nasajena os. V premeru meri 72 cm, debelo pa je približno 5 cm. Kolo preseneča z natančno in izjemno domišljeno izdelavo. Upoštevanje krčenja in raztezanja lesa, način pritrjevanja in spajanja ter drugi detajli kažejo na izredno spretnega mojstra in poznavalca lesnih vrst. Tehnološka dovršenost in starost uvrščata to kolo in os v sam vrh svetovne kulturne dediščine.
 
Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled do 20. aprila 2014, za tem pa bo potovala v druga evropska mesta.

Nagradna igra: Oglejte si najstarejše kolo na svetu

Za vse bralce smo pripravili nagradno igro, s katero vas bomo poslali na ogled Najstarejšega kolesa z osjo na svetu. Med vsemi sodelujoči bomo izžrebali 5, ki bodo pravilno odgovorili na nagradno vprašanje. Nagrajenci bodo prejeli po dve brezplačni vstopnici za ogled te razstave, ki bo trajala do 20. aprila 2014.

 

Nagradna igra je zaključena!

Žreb je določil, da po dve karti prejmejo:

Valenka Adamlje
Klemen Žvikart
Darko Bešter
Martina Bizjak
Tjaša Salobir
 
Čestitke!

 

  • Foto: MGML, Andrej Peunik

AKTUALNO