Novi razred E - vse o novem mercedes-benzu, ki pride k nam prihodnje leto!

  • 12.12.2015
  • Žane Kurent
#

Mercedes-benz počasi razkriva vsak detajl novega razreda E, ki bo na ceste zapeljal prihodnje leto. Trenutna generacija razreda E je najstarejša v mercedesovi modelni paleti, zato že komaj čakamo, katere novitete bo ponudil na trgu novi model. Prepričani smo, da lahko novi razred E v marsičem prehiti aktualnega paradnega konja mercedes-benz razred S.

novi-razred-e-vse-kar-vemo-o-najbolj-prodajanemu-mercedes-benzu-1449914707

Predstavljamo vam sedmo generacijo poslovnega razreda E. V vseh teh letih so jih prodali že več kot 13 milijonov, s čimer je to najuspešnejši avtomobil iz Stuttgarta. Da bo novi razred E še večja prodajna uspešnica, pa bodo poskrbeli E coupe, E karavan in E kabriolet.

Brez dvoma bo novi razred E precej podoben manjšemu razredu C in večjemu bratu S. Seveda pa bo glavni oblikovalec Robert Lešnik poskrbel še za kakšno oblikovno presenečenje za lažje razlikovanje med modeli, a za končno oceno bo potrebno počakati na uradno razkritje.

novi-razred-e-vse-kar-vemo-o-najbolj-prodajanemu-mercedes-benzu-1449914711

Notranjost je bila predstavljena pred nekaj dnevi. Kot takšno že poznamo iz razreda S; dva velika zaslona, ki sta povezana v celoto, udobni sedeži s funkcijo gretja, hlajenja in masaže, ambientalna osvetlitev... Popolno udobje z veliko digitalizacije.

Motorno paleto bo poleg že uveljavljenih bencinskih in dizelskih motorjev sestavljala tudi varčna plug-in hibridna verzija. Podoben pogonski agregat smo že preizkusili na testu razreda C plug-in hibrid. Toda vse ne bo temeljilo na varčnosti, saj bo leto dni kasneje na trg prispela še AMG športna različica z novim 4,0-litrskim osemvaljnikom z okoli 600 KM.

Samodejna vožnja, sodobna tehnologija in napredna varnost

Že bolj opremljeni modeli mercedes-benz ponujajo delno samodejno vožnjo. To v praksi pomeni, da lahko za nekaj sekund spustimo volan, avtomobil pa bo s pomočjo senzorjev in radarjev iskal najboljši položaj med talnimi črtami na cesti. Toda državni zakoni takšne vožnje ne dovoljujejo, zato je iz varnostnega vidika potrebno poprijeti za volan vsakih 15 sekund. Tovrstno funkcijo v povezavi z aktivnim tempomatom smo že preizkusili v novem razredu CLS

novi-razred-e-vse-kar-vemo-o-najbolj-prodajanemu-mercedes-benzu-1449914709

Kaj bo še ponujal novi razred E? Ena izmed bolj zanimivih funkcij je Active Lane Change Assist, ki je del paketa Driving Assistance Package, vozilo bo namesto voznika menjavalo vozne pasove. Sistem deluje v območju hitrosti med 80 km/h in 180 km/h, voznik pa bo za aktivacijo pustil delovanje smernika za več kot dve sekundi - sledi prehitevanje po desnem pasu ali vključevanje v promet s strani "možganov" novega E-ja.

novi-razred-e-vse-kar-vemo-o-najbolj-prodajanemu-mercedes-benzu-1449914708

Ne smemo zanemariti tudi naslednji funkciji: Active Brake Assist in Evasive Steering Assist, ki bosta poskrbela za zasilno ustavljanje v primeru nevarnosti in izogibanju trka z avtomobilom, pešcem ali kolesarjem.

Car-to-X Communication je nov digitalni sistem, na katerega je prvič opozoril švedski volvo. Gre za komunikacijo med vozili, s čimer bo avtomobil veliko prej pripravljen na potencialno nevarnost kot voznik, ki ima omejeno vidno polje.

Mercedes se je tokrat osredotočil tudi na varnost potnikov v primeru bočnega trka. Pri trku v sprednji ali zadnji del avtomobila samo vozilo absorbira veliko sile, kar pa ne drži za bočno trčenje. Zato se bodo pri novem Mercedesu razreda E sedeži ob trku pomaknili v stran in tako zagotovili manjšo udarno silo za potnike.

Še ena izjemna pogruntavščina nemških inženirjev pa je PRE-SAFE sound, ki absorbira hrup, ki nastane ob trku, saj ta ponavadi poškoduje sluh potnikov v vozilu.

Pametni mobilniki še nikoli niso bili tako pomembni

Mercedes-benz je izkoristil položaj pametnih mobilnikov, saj jih ima v svojem žepu že skoraj vsak Zemljan. S pomočjo mobilne tehnologije NFC bo voznik za odpiranje avtomobila in njegov zagon uporabljal kar svoj pametni telefon. Še korak dlje pa so šli s samodejnim parkiranjem vozila. Več na posnetku spodaj...

Kot smo že napisali uvodoma, novi mercedes-benz razred E prinaša izjemno število novih funkcij, ki bodo olajšale vožnjo vozniku, ki je veliko svojega časa na poti. Zagotovo bo najbolj napreden avtomobil v modelni paleti mercedes-benza in hkrati za vsaj lep čas prevzel vodstvo v segmentu po novostih s področja tehnologije, varnosti in udobja.

  • Vir: Mercedes-benz
  • Foto: Mercedes-benz

AKTUALNO