Novi električni tesla roadster z enim polnjenjem preko 640 kilometrov

  • 29.12.2014
  • Andrej Jama
#

Za vse avtomobilistične navdušence je Tesla pripravila dodatno darilo za novo leto - novi tesla roadster 3.0. Prejšnji model je imel doseg blizu 400 kilometrov, pri novem pa napovedujejo z enim polnjenjem preko 640 potovalnih kilometrov.

Generalni direktor Elon Musk je za božič na Twitterju napovedal posodobitve za svojega roadsterja, ki naj bi bistveno povečale doseg z enim polnjenjem. Objavili so tri glavne točke na katere so se osredotočili.

Izboljšana baterija

Originalni roadster je vseboval prvo litijevo baterijo, ki je bila kadarkoli vgrajena v avtomobil. Leta 2008 je bila ta baterija "tehnološki preseg", a tehnologija baterij se je v slabih šestih letih neprimerno izboljšala. Nova baterija, ki so jo vgradili, ima povečano zmogljivost za kar 31 odstotkov v primerjavi s prejšnjo. Z novo tehnologijo so ob isti velikosti baterije uspeli pridobiti 70 kWh energije.

Aerodinamika (zračni upor)

Dosedanji model roadsterja je imel koeficient zračnega upora 0,36. Z novimi računskimi metodami in majhnimi popravki profila avtomobila so uspeli za 15 odstotkov izboljšati zračni upor, na koeficient 0,31.

Trenje koles

Prejšnji tesla roadster je imel koeficient lepenja 0,011. Z novimi pnevmatikami, ki so jih uporabili na roadsterju 3.0 je koeficient lepenja okoli 0,0089, kar je približno 20 odstotno izboljšanje. Prav tako so naredili izboljšave kolesnih ležajev in zavor, ki še dodatno omilijo upor kotaljenja koles.

Brez težav iz San Francisca do Los Angelesa

Pri tesli so mnenja, da bodo s temi posodobitvami izboljšali doseg avtomobila za 40 do 50 ostotkov, če primerjamo roadster 3.0 s predhodnikom. Prepričani so, da lahko "v določenih vremenskih pogojih" novi Roadster naredi preko 400 milj (~640 kilometrov) z enim polnjenjem. To bodo v prihodnjih tednih demonstrirali v neprekinjeni vožnji iz San Francisca do Los Angelesa (razdalja cca. 600 kilometrov).

GALERIJA

Cena novega roadsterja še ni znana, so pa predstavniki povedali, da bo tovrstno posodobitev prejel tudi tesla model S.

Novica o novem roadsterju je prišla ravno med napovedmi o težki prihodnosti za Tesla Motors. Adam Jones iz investicijske banke Morgan Stanley je napovedal, da je teslin uspeh lahko močno povezan s cenami naftnih derivatov. Jones je predvidel, da tesla ne bo prodal 500 tisoč avtomobilov do leta 2020, kot so napovedali, temveč le okoli 300 tisoč. Dodal je tudi, da morebitne nižje cene naftnih derivatov ne bodo vplivale na obstoječe kupce Tesle, ki so večinoma premožni in se ne ozirajo toliko na ceno goriva. Bodo pa lahko močno vplivale na nove kupce, širšo skupino srednjega sloja, ki so jim stroški goriva še kako pomembni pri nakupu avtomobila.

  • Vir: Tesla Motors
  • Foto: Tesla Motors

AKTUALNO