Nova opel corsa - mladostna, s številnimi novimi tehnologijami

  • 09.07.2014
  • Žane Kurent
#

Opel corsa velja za izredno uspešen oplov model, saj so jih v zadnjih 32-letih prodali kar 12 milijonov. Samo zadnja generacija je bila prodana v 2,8 milijonov enotah. Ni kaj, pri oplu vedo kako se zadevam streže, zato so obrnili nov list papirja in ustvarili opel corso, na katero stavijo veliko več. 

Nova opel corsa: nova oblika, podvozje, motorji in menjalnik

Cilj vodilnih je osvojiti kupce, ki stavijo na prostoren mestni avtomobil. Nova opel corsa poleg vsega ponuja še svežo zunanjost in moderno notranjost, novo paleto zmogljivih in varčnih motorjev ter napredno podvozje za udobno vožnjo.

nova-opel-corsa-2015-1404892679

Nova opel corsa - zunanjost je bistvenega pomena

Predsednik opla, Dr. Karl-Thomas Neumann, je mnenja, da je oblikovna privlačnost odločilen faktor priljubljenosti, ki naj bi jo prenesli tudi v novo generacijo corse. Prvi vtis daje občutek mladostnega videza, bolj sofisticirane oblike, z značino oplovo masko, ki smo jo prvič videli pri opel adamu. Ne manjkajo tudi nadvse popularne LED dnevne luči.

Na visokem nivoju je poskrbljeno za potnike. Moderna notranjost, kvalitetni materiali in prostornost so odlike nove opel corse. Namesto številnih gumbov so se oblikovalci raje odločili za velik barvni zaslon, preko katerega bomo upravljali številne funkcije vozila. Najsodobnejši informacijsko zabavni sistem nove corse ponuja najboljše možnosti povezovanja in omreženja, saj je kompatibilen z napravami delujočimi z obema programskima sistemoma - Apple in Android in nudi možnost govornega upravljanja. 

nova-opel-corsa-2015-1404892670

Tehnika gre naprej in opel corsa z njo

Inženirji so predstavili številne novosti, zaradi katerih bo voznik dobil pravo vozniško izkušnjo. Nov je krmilni mehanizem z odzivnejšim servoojačevalnikom za natančnejši in lahkotnejši volan, ko je to potrebno. Na seznamu novosti je še podvozje, ki bo absorbiralo slovenske luknjaste ceste in ohranjalo udobno vožnjo. Na voljo bosta dve različni izvedbi podvozja: comfort in sport. Slednje ima, ob specifični geometriji in nastavitvi, za bolj neposredno in odzivno delovanje trše vzmeti in blažilnike.

nova-opel-corsa-2015-1404892672

Novi opel corsi se najbolj poda 1,0 ECOTEC trivaljni motor s šestimi prestavami

Za novo opel corso so inženirji razvili povsem nov turbo bencinski trivaljnik, ki je skladen z merili Euro 6 in bo na voljo v dveh izvedenkah: 66 kW (90 KM) in 85 kW (115 KM). Motor je opremljen s tehnologijo start/stop, ki z vidika varčnosti ugasne motor ob kratkih postankih. Na dizelski strani ponudbe največ pričakujemo od 1,3-litrskega CDTI motorja s 55 kW (75 KM) in 70 kW (95 KM) s 5-stopenjskim menjalnikom. V tem primeru ne gre za nov motor, zato nam je opel že namignil presenečenje naslednjo pomlad.

Z novo corso bo opel na trg pripeljal tudi novi šeststopenjski samodejni menjalnik in povsem novi robotizirani ročni menjalnik.

nova-opel-corsa-2015-1404892667

Številna oprema za večjo varnost in udobje v vožnji

Opel corsa v novi generaciji ponuja naslednje nove sisteme: prednje biksenonske luči, sistem prepoznavanja vozila v mrtvem kotu (Side Blind Spot Alert) in Opel Eye kamera spredaj, sistem prepoznavanja prometnih znakov (Road Sign Recognition), sistem opozarjanja na vožnjo po in preko vzdolžne opozorilne črte (Lane Departure Warning), sistem samodejnega upravljanja delovanja nezasenčenih luči (High Beam Assist) ter sistem opozorila na možnost naleta (Following Distance Indication and Forward Collision Warning) s projiciranim svetlobnim opozorilom rdeče barve v vidno polje voznika na vetrobranski šipi.

nova-opel-corsa-2015-1404892662

Udobje vožnje večajo tudi drugi številni sistemi, kot so samodejno krmiljenje ob parkiranju (Advanced Park Assist), kamera zadaj (Rear View Camera) in sistem pomoči ob speljevanju navkreber (Hill Start Assist). Ob hladnem zagonu avtomobila v hladnih dneh skrbijo za udobje in prijetno počutje sistemi ogrevanja prednjih sedežev, volanskega obroča in po novem tudi vetrobranskega stekla. 

GALERIJA

Kakšna bo cena in kdaj pride v Slovenijo?

Cena nove opel corse trenutno še ni znana, zagotovo pa bomo zanjo zvedeli še pred koncem leta 2014, saj jo bomo takrat že videli na slovenskih cestah.

  • Vir: Opel
  • Foto: Opel

AKTUALNO