Nov Applov patent namiguje na možnost upravljanja avtomobila na daljavo

  • 22.10.2014
  • Andrej Jama
#

Apple je oddal nov patent, ki namiguje na povečanje zmogljivosti njihove avtomobilske programske opreme v prihodnosti. Patent, ki je bil objavljen včeraj, opisuje sistem, ki bi lahko vašemu iPhonu dal zmožnost upravljanja določenih elementov avtomobila v kombinaciji z njihovim obstoječim sistemom CarPlay.

Patent opisuje povezovanje iOS naprav na daljavo v kombinaciji z geo-lokacijskimi elementi. Možnosti je veliko, a prve, ki padejo na pamet so: odklepanje avtomobila, ko se voznik približa avtomobilu, aktiviranje alarma, ko je voznik oddaljen, zaklepanje/odklepanje prtljažnika, ko se voznik približa zadku avtomobila itd. Omenja se tudi možnost uporabe Bluetooth tehnologije, kar bi se skladalo z Applovimi oddajniki iBeacon, ki zaznavajo bližino Applovih naprav.

Bolj ambiciozen element patenta vključuje komunikacijo med avtomobilom in iOS napravo preko mobilnega omrežja. To bi omogočilo avtomobilu, da ves čas pridobiva podatke in nato sestavi "profil uporabnika" ter tako prilagodi avtomobil voznikovim zahtevam.

Sam vžig motorja bi bil onemogočen, dokler voznik ne sedi v svojem sedežu, predvsem zaradi varnostnih razlogov.

Patent je zagotovo smiselen, saj Apple še naprej vztraja pri izdelovanju sistemov za avtomobilsko industrijo. Trenutno mnogi proizvajalci ponujajo povezovanje z iOS napravami, a kot kaže bi Apple rad izdelal celoten komplet programske opreme, ne zgolj za predvajanje glasbe in drugih 'malenkosti'. Zanimivo bi bilo videti kaj bi lahko uporabniški izkušnji ponudil celoten Applov avtomobilski sistem v kombinaciji z iOS napravo. Le 'Android fani' tega verjetno ne bi bili prav veseli. Morda pa bomo v prihodnosti poleg TDI, GTI, AMG ipd. oznak na koncu, videli še oznaki iOS in Android. :)

nov-applov-patent-namiguje-na-moznost-upravljanja-avtomobila-na-daljavo-1413904870

  • Vir: AppleInsider, USPTO
  • Foto: Apple, USPTO

AKTUALNO