Nissan in NASA bosta združila moči za izdelavo avtonomnega vozila

  • 18.01.2015
  • Andrej Jama
#

Avtonomna vozila so na "to-do" listi že skoraj vsakega proizvajalca avtomobilov. Če je Tesla prisilil avtomobilske proizvajalce, da vlagajo v razvoj električnih avtomobilov, jih je Google prisilil v razvoj avtonomnih. Google je namreč lani poleti predstavil koncept svojega avtonomnega vozila in nato tik pred božičem objavil, da je vozilo že popolnoma delujoče. Tudi mercedes-benz je na nedavnem CES-u najavil svoj koncept F 015, ki bo (če bo) na cestah viden čez 15 let.

Vsi poskušajo z razvojem prehiteti konkurenco, a vsakemu se ne uspe povezati z Nacionalno zrakoplovno in vesoljsko upravo, po domače: NASO. Nissanu je očitno uspelo.

Iz Nissana sporočajo, da je njihova severno-ameriška podružnica uspela podpisati 5-letno sodelovanje na področju raziskav in razvoja sistemov za avtonomna vozila. Raziskovalci japonskega proizvajalca avtomobilov in ameriške vesoljske agencije bodo testirali "vozila brez emislij" v nasinem raziskovalnem centru Ames v Kaliforniji. Njihov cilj je izdelava popolnoma delujočega samo-vozečega avtomobila, ne le za transport potnikov temveč tudi tovora. Testiranje prvega avtonomnega vozila je predvideno konec leta.

GALERIJA

"Sodelovanje NASE in Nissana, enega usmerjenega v vesolje, drugega na Zemljo, ima skupne izzive." je povedal predsednik Nissana, Carlos Ghosn. "Partnerstvo bo pospešilo razvoj Nissanove varne in zanesljive tehnologije avtonomnih avtomobilov, ki bo kupcem na voljo predvidoma od leta 2016 do 2020."

NASA pa misli od tega sodelovanja pridobiti Nissanove inovativne tehnologije, ki jih bodo razvili za avtonomna vozila. Direktor raziskovalnega centra Ames, Simon P. Worden meni, da je njihov raziskovalni center idealen za ta projekt.

"Ves potencial na temo sodelovanja z Nissanom so področja na katerih je center Ames veliko naredil že za NASO. V raziskovalnem centru Ames smo razvili programsko opremo za roverja Curiosity, ki je peljal po Marsu, robote za Mednarodno vesoljsko postajo in sisteme za zračni promet nove generacije." se je še pohvalil Worden.

  • Vir: Nissan, NASA

AKTUALNO