Nina Jerančič z mazdo6 do novega svetovnega rekorda

  • 27.10.2014
  • Uredništvo
#

Tri limuzine Mazda6 s SKYACTIV-D 2,2 čistim dizelskim motorjem moči 129kW (175 KM) so preteklo nedeljo zaključile 24-urni maraton z novo rekordno povprečno hitrostjo prvega avta 221,072 km/h in ostalih dveh z minimalnim zaostankom. Trenutno uradno še veljavni rekord za serijske avtomobile z dizelskim motorjem znaša 209,824 km/h. Vsaka od treh Mazd je obenem postavila tudi več drugih hitrostnih rekordov na različne razdalje ali čase.

nina-jerancic-z-mazdo6-do-novega-svetovnega-rekorda-1414399596

Za absolutno najboljši rezultat je zaslužna tudi Slovenka Nina Jerančič. Kot edina ženska predstavnica med tekmovalci je zahvaljujoč svojim dolgoletnim dirkaškim izkušnjam v ekipi zmagovalnega avta idealno opravila svojo nalogo. Tri moštva je sestavljalo 23 voznikov iz sedmih evropskih držav. V vsaki je bil vsaj en profesionalni dirkač, novinarji in avtomobilski zanesenjaki, izbrani z Mazdinim natečajem v Nemčiji tekom poletja.

GALERIJA

Vozila so v 24 urah prepeljala po več kot 5.300 km, vozniki pa so se za volanom izmenjavali na poldrugo uro in pri tem s polnim plinom prevozili čez 300 km. Pri tem niso smeli voziti v zavetrju, hkrati pa so morali z izredno natančnostjo slediti paraboličnim zavojem na koncu ovala, da pri tem ne bi izgubljali hitrosti. Dodatno nevarnost je predstavljal občasno močan veter, možen nalet živali in nevihta tik pred koncem. 

  • Vir: Mazda
  • Foto: Mazda

AKTUALNO