Na teslinih postajah boste kmalu zamenjali baterijo hitreje kot natočili poln tank goriva

  • 24.12.2014
  • Andrej Jama
#

Ko govorimo o električnih vozilih, je vedno nekaj klasičnih argumentov, ki nas odvrnejo od nakupa takega avtomobila: kolikšen je domet z enim polnjenjem, kje so polnilne naprave in kako dolgo traja, da baterijo napolnimo do konca. Za trenutek pustimo ob strani največji faktor: ceno.

Tesla Motors počasi vse te argumente in izgovore izpodbija. Pričeli so s samo obliko modela S, ki je zelo aerodinamična, omogoča minimalen zračni upor (koeficient zračnega upora je 0,23) in posledično omogoča daljše razdalje.

Nato so se lotili velikega problema električnih avtomobilov - domet z enim polnjenjem. Njihov avtomobil (po uradnih specifikacijah za 85 kWh model) v idelanih pogojih z enim polnjenjem doseže okoli 600 kilometrov, a ker so idealni pogoji izjemno redki, lahko to številko zmanjšamo na realnih 400-450 kilometrov, kar je še vedno odlična razdalja, glede na konkurenco.

Želite napolniti avto hitro ali brezplačno?

Naslednji problem in večno vprašanje pa je "koliko časa se polni baterija do 100%?" V ta namen so pri tesli razvili t.i. Superchargerje (super polnilnike), ki napolnijo baterijo od 0 do 80% v 40. minutah, do 100% pa v 70. minutah. To v praksi pomeni, da med poljenjem lahko spijete eno kavo in se nato odpravite na ~300 kilometrov dolgo pot brez skrbi. A vsi vemo, da je dandanes tudi 40 minut lahko preveč časa, da bi ga namenili polnjenju avtomobila. Zato so pri Tesli že lani poleg Superchargerja predstavili novo storitev imenovano Battery Swap (menjava baterije), ki v 93. sekundah zamenja prazno baterijo za polno. Generalni direktor tesle Elon Musk je takrat na predstavitvi povedal:

Teslina super polnilnica odslej tudi v Ljubljani

"Ko voznik pride na teslino polnilno postajo ima na izbiro polnjenje s super polnilnikom, ki bo vedno brezplačen, in menjavo baterije. Edina odločitev, ki jo mora voznik sprejeti je: ali želi napolniti avto hitro, ali brezplačno?"

Za predstavitev novega sistema Battery Swap so posneli tudi video, v katerem prikažejo primerjavo med tankanjem bencina v avtomobil in njihovo menjavo baterije. Po 93. sekundah je Tesla S že pripravljen za nadaljevanje poti, med tem ko voznik na bencinski črpalki še vedno čaka na poln tank.

Sistem pod avtomobilom avtomatično najde vijake, s katerimi je pritrjena baterija, in jih odvije, nato odstrani obstoječo baterijo in jo zamenja za novo, polno. Sledi le še privoj vijakov in tesla model S ima v dobrih 90. sekundah že novo baterijo.

Zamenjava baterije naj bi stala okoli 50 evrov, prve polnilne postaje z opcijo menjave baterije pa bodo v Kaliforniji na voljo že prihodnji teden. Če se bo sistem izkazal za uspešnico, bodo sčasoma razširili ponudbo še na druge postaje.

Elon Musk napoveduje električni avtomobil z 800 kilometrov dosega

Nekaj podobnega smo vsi pričakovali in potihem upali vse od začetkov električnih vozil. Tesla model S smo v uredništvu preizkusili tudi sami in moramo priznati, da je naravnost izjemen! Edino na kar bomo (povprečni državljani) morali še nekoliko počakati je cena tesle model S, ki se v Sloveniji trenutno giblje pri okoli 70.000 evrih za najcenejši 60 kWh, 80.000 evrih za 85kWh model in več kot 100.000 evrov za posebno serijo P85D (85 kWh Performance). A brez skrbi, pri Tesli so že pred časom obljubili, da bodo njihovi avtomobili v prihodnjih letih, ko se bo proizvodnja povečala, dosegljivi tudi za tiste, ki razmišljajo o nakupu avtomobila srednjega cenovnega razreda.

na-teslinih-postajah-boste-kmalu-zamenjali-baterijo-hitreje-kot-natocili-poln-tank-1419411903

  • Vir: Tesla Motors
  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO