Mercedes-Benz GLE Coupe – Predstavitev in cene novega modela

  • 16.07.2015
  • Gregor Žvab
#

Iz Jurskega sveta v Slovenijo

Vstop v družbo, kjer do sedaj še niso imeli predstavnika, predstavlja za Mercedes-Benz zagotovo določeno tveganje. V segmentu »terenskih kupejev« je namreč praktično edini predstavnik do sedaj bil BMW X6. S prihodom novega Mercedesa GLE Coupe pa se bo zgodba zagotovo spremenila.

mercedes-benz-gle-coupe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1437067080

V Stuttgartu so naskok na prevlado v tej, sicer zelo nišni kategoriji, povedano po domače, štartali na polno. Novi GLE Coupe ponuja vse, kar je trenutno na voljo v Mercedesovih avtomobilih, tako z varnostnega, ekonomičnega, kot tudi »zabavnega« vidika. Na voljo je z eno dizelsko in kar štirimi bencinskimi različami, od katerih lahko vsaj dve uvrstimo v kategorijo »brutalno«.

mercedes-benz-gle-coupe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1437067094

Čeprav ne izgleda, je ogromen

Avto se ponaša z zajetno linijo, saj je, kljub temu, da na daleč deluje dokaj kompakten, od blizu ogromen. V dolžino meri 4,9 metrov, v višino 1,7 metra, v širino pa kar preko dveh metrov. S tem je kar dobrih sedem centimetrov širši in slabih deset daljši od običajnega GLE-ja (prej imenovanega ML, ki je bil tudi začetnik razreda premijskih športnih terencev in je tako kot GLE Coupe svojo "filmsko" kariero začel med dinozavri), je pa od omenjenega tudi slabe tri centimetre nižji. V notranjosti tako ponuja dovolj prostora, ne le v kabini, temveč tudi v prtljažniku, kamor sprejme za 650 litrov prtljage (s podiranjem zadnje klopi do 1720 litrov).

mercedes-benz-gle-coupe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1437067084

Tudi obliko GLE Coupeja je začrtala ekipa slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika. To pomeni, da ga spredaj zaznamujejo prepoznavne poteze, skladne s sodobnim Mercedesovim oblikovalskim pristopom, zadek pa močno spominja na model S Coupe, kar da GLE-ju še ščepec več prestiža. Seveda ob prvih slikah avtomobila ni šlo brez komentarjev, da je ta na moč podoben bavarski konkurenci. To je vsaj z boka težko zanikati, je pa res, da je sam segment »terenskih kupejev« tako ozko zastavljen, da je po našem mnenju odkrivanje tople vode zelo težavno. Kljub temu pa sta oba dovolj samosvoja, da do »mešanja« nikakor ne more priti.

mercedes-benz-gle-coupe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1437067089

Ko je 7 stopenj premalo

Kot že omenjeno, je motorna paleta sestavljena iz enega dizla (GLE 350d), ter kar štirih bencinskih opcij (GLE 400, GLE 450 AMG, GLE 63 AMG ter GLE 63 AMG S). To ponuja razpon moči od 190 kW (258 KM), preko 245 kW (333 KM), kolikor zmore vstopni bencinski motor, do 430 kW (585 KM), ki pripadajo AMG-ju z oznako S. Prav vse različice so opremljene s štiri kolesnim pogonom 4Matic, razen obeh čistokrvnih AMG-jev pa so opremljeni s povsem novim, 9 stopenjskim, samodejnim menjalnikom 9G-Tronic. Ta se je ob prvem spoznavanju z GLE-jem zelo izkazal, saj izdatno pripomore k izboljšanju zmogljivosti, ter tudi k boljši ekonomičnosti. Nov je tudi sistem Dynamic Select, ki krmili štiri kolesni pogon, kot doplačilo pri šibkejših dveh in serijsko pri močnejših treh motorjih, pa je na voljo še prenovljeno zračno vzmetenje Airmatic.

mercedes-benz-gle-coupe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1437067077

Razprodano!

Novi GLE Coupe je torej prvi poizkus znamke Mercedes-Benz v tem prestižnem segmentu. Cenovno vanj vstopajo s praktično enako ceno kot konkurenca, to je 76.600 EUR za dizelsko izvedbo, medtem ko se bencinske različice začnejo pri 81.130 EUR in končajo pri 176.300 EUR. Še slaba novica za konec, v Sloveniji je letošnja kvota že razprodana, kar pomeni, da se bo po naših cestah do konca leta vozilo 19 GLE Coupejev.

GALERIJA

  • Vir: Mercedes-Benz
  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO