Mercedes-Benz F 015 - mercedesova vizija avtonomnih avtomobilov

  • 09.01.2015
  • Andrej Jama
#

Na letošnjem sejmu CES 2015 je mercedes-benz predstavil koncept prihodnosti imenovan F 015 "Luxury in Motion". Predstavitev Googlovega avtonomnega avtomobila je mnoge proizvajalce 'prisilila' v razvoj tovrstnih avtomobilov. Pri mercedesu pravijo, da je povezan avtomobil več kot le sistem, ki ti prebere SMS sporočila in pove najhitrejšo pot do cilja - gre za celovito rešitev samovozečih avtomobilov prihodnosti.

GALERIJA

S konceptom F 015 se mercedes podaja v tehnologijo avtonomnih avtomobilov, kjer bomo lahko voznikov in sovoznikov sedež obrnili za 180 stopinj in klepetali s potniki na zadnjih sedežih - kot so gospodje v prejšnjih stoletjih počeli v kočiji. Produktni vodja dr. Dieter Zetsche (znan tudi kot dr. Z) je povedal: "Kot pri kočiji, bo tak avtomobil vedno vedel kam naj se pelje, tako kot znajo konji najti pot do domačega skednja."

Koncept F 015 je po izgledu zelo futurističen, prekrit s srebrnimi karbonskimi vlakni in na pogled izjemno aerodinamičen. Spreminjajoče LED luči nakazujejo ali avtomobil upravlja oseba ali se vozi avtonomno. Luči lahko na tla projecirajo zebro, ki nakazuje pešcem na prehodu, da je varno prečkati cesto.

mercedes-benz-f-015-mercedesova-vizija-avtonomnih-avtomobilov-1420727986

Poleg luči ima F 015 tudi številne senzorje, ki zaznavajo gibanje v okolici. Dr. Zetsche je tudi poudaril, da je pomembno, da avtonomna vozila niso varna le za potnike, temveč tudi za ostale udeležence v prometu.

Lažje vstopanje omogočajo stranska vrata z 90-stopinjskim odpiranjem, inženirji so odstranili tudi stebriček B.

Zasloni na dotik niso vgrajeni le v armaturno ploščo, kot smo tega vajeni sedaj, temveč tudi v notranjost vrat v avtomobilu. To omogoča potnikom, da si sami nastavijo temperaturo, glasbo ipd. Koliko bodo te "privatne nastavitve" posameznika vplivale na druge potnike bomo komentirali, če avto pride iz konceptne faze. Naj še omenimo, da bo možno določene nastavitve avtomobila kontrolirati tudi preko mobilnega telefona.

Kar se tiče lokacijskih storitev, bo imel avtomobil možnost samodejnega parkiranja in možnost lociranja voznika s pomočjo njegovega pametnega telefona. Kar v praksi pomeni, da boste v petek zvečer lahko poklicali avtomobil s pomočjo telefona, naj vas pobere pred diskoteko.

Kljub temu, da je mercedes-benz svoj prototip pripeljal na oder, to še vedno ostaja le koncept - sanje, da bomo leta 2030 lahko brez skrbi klepetali z voznikom med vožnjo, da se bodo starejši lahko kadarkoli odpeljali do zdravnika s svojim avtomobilom, da na zabavah ne bomo potrebovali "dežurnega voznika" in predvsem to, da bo na cestah manj nesreč zaradi nespametnih voznikov.

  • Vir: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz, WCF

AKTUALNO