Med avtomobilskimi barvami še vedno kraljuje bela, a je opaziti porast "naravnih" barv

  • 16.12.2014
  • Andrej Jama
#

Ste pred kratkim izbirali barvo vašega novega avtomobila? Ste privrženci klasičnih barv, kot so bela, siva ali črna, ali ste izbrali kaj bolj ekstravagantnega?

Po podatkih podjetja PPG Industries, kjer so naredili raziskavo o najbolj priljubljenih barvah avtomobilov, bela, črna, siva in srebrna še vedno kraljujejo, a je opaziti nov trend "naravnih" barv, kot so zlata, bež, rumena, oranžna in rjava.

Evropejci bolj dovzetni za "naravne" barve

"Opažamo porast barv, ki jih imenujemo "naravne" barve. Izbira teh barv je v porasti povsod po svetu, še posebej v Evropi. Čez kakšno leto al dve bomo lahko videli ali se bo ta trend nadaljeval in v kakšnem obsegu," je povedala predstavnica oddelka OEM coatings pri PPG Industries Jane Harrington.

Najdražja barva pri znamki BMW stane 8.000 evrov

V Evropi so "naravne" barve zabeležile 12 odstotni delež, nekoliko manj v severni Ameriki z 10 odstotki. Globalno še vedno kraljuje bela barva, ki ima 28 odstotni delež in je zabeležila 3 odstotno rast od lani. Črna, siva in srebrna so na drugem mestu, vsaka s 13 odstotki, pri čemer velja poudariti, da je siva v zadnjih dveh letih izgubila kar 7 odstotkov.

med-avtomobilskimi-barvami-se-vedno-kraljuje-bela-a-je-opaziti-porast-naravnih-barv-1418661258

Ponudba barvne palete je odvisna tudi od segmenta avtomobila

Pri luksuznih avtomobilih je moč opaziti veliko prednost črne in bele barve, s sivo na drugem mestu. To pripisujejo predvsem temu, da so luksuzni avtomobili narejeni v bolj omejenih serijah in imajo zato kupci na izbiro manj alternativnih barv. Ponudba za limuzine nižjega in srednjega razreda običajno poleg klasičnih zajema različne odtenke modre, zelene in rdeče barve, za terenska vozila prednjači črna in bela metalik, športni avtomobili pa iz tovarn v večji meri pridejo v rdeči, modri ali zeleni barvi.

Prihodnost barvanja: tiskanje z vodnim prenosom

Seveda je izbira bolj nenavadnih barv in odtenkov pri avtomobilih lahko omejena. Premazi ali nalepke za mat izgled (brez leska) so lahko delikatni za pranje, večbarvne različice pa lahko kaj kmalu naredijo vaš avtomobil bolj grd kot kul.

Harringtonova pravi da moda in arhitektura vplivajo na trende avtomobilskih barv, zato strokovnjaki v avtomobilski industriji spremljajo trende barv v vsakdanjem življenju preden izberejo tiste, ki bodo krasile njihov naslednji model.

GALERIJA

  • Vir: Carscoops

AKTUALNO