Mazda MX-5 - nova generacija legendarne miate

  • 04.09.2014
  • Nejc Kovačič
#

Nova mazda MX-5. Roadster, ki ga poznajo po celem svetu, saj velja za avtomobil, ki vozniku prinaša kar največ užitka in zabave med vožnjo. Prvič je bila mazda MX-5 predstavljena pred 25-imi leti, danes predstavljmo četrto generacijo legndarne miate, kot ji pravijo ponekod.

mazda-mx-5-nova-generacija-legendarne-miate-1409811176

Zaradi nove zasnove in SKYACTIVE šasije s pogonom na zadnji kolesni par, je nova mazda MX-5 100 kilogramov lažja od predhonice. Težišče še vedno ostaja povsem nizko, hkrati pa so oblikovalci ter inženirji novo miato skrajšali za 105 mm, znižali za 20 mm in razširili za 10 mm. S takšnimi značilnostmi so mazdini inženirji poskrbeli, da nova mazda MX-5 ne bo izgubila svojega čara. 

mazda-mx-5-nova-generacija-legendarne-miate-1409811069

Kaj se bo skrivalo pod pokrovom, še ni povsem znano. Mazda pravi, da so uporabili najmodernejše motorje generacije SKYACTIVE-G, medtem ko mi menimo, da bo roadsterja na slovenskem trgu poganjal zgolj 1,5-litrski bencinski motor. Povezan bo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, proti doplačilu pa bo verjetno mazda ponudila tudi avtomatski menjalnik.

Najbolj ostra oblika v celotni prodajni paleti

Nova mazda MX-5 je povzela hišni oblikovalski jezik KODO, toda moramo priznati, da gre za najbolj skrajno različico, saj se z ostrimi in dinamičnimi linijami močno razlikuje od ostalih vozil v družini. Zelo unikaten je zadnji del mazde, s kombiniranimi žarometi, manjšim difuzorjem in dvojnim izpuhom. Za notranjost oblikovalci pravijo, da so uporabili mehkejše in boljše materale, na vrh osrednej konzole pa so postavili barvni zaslon. 

Cena mazde MX-5 še ni znana. Prihod na ceste pa je napovedan za začetek prihodnjega leta.

GALERIJA

  • Vir: Mazda
  • Foto: Mazda

AKTUALNO