Mazda CX-3 – Predstavitev in cene novega modela

  • 11.06.2015
  • Gregor Žvab
#

Mazda CX-3 je prvi vstop te japonske znamke v segment malih, mestnih križancev in tretji avto na evropskih tleh, z oznako CX. Podaja se v razred, kjer trenutno (pretežno) prevladuje Nissan Juke in si s tem zadaja relativno težko nalogo. Pa ji bo uspelo? Argumentov za je kar precej.

mazda-cx-3-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1434040939

Zagotovo je na prvem mestu simpatična oblika, izpopolnjena po filozofiji KODO dizajna, ki temelji na velikih kolesih, kratkih previsih, dolgem pokrovu motorja in majhnih stranskih oknih potniške kabine. CX-3 so oplemenitili tudi s plastičnimi obrobami blatnikov, za bolj robusten in terenski videz. V nadaljevanju so argument za tudi tehnologije SKYACTIV. Dva sodobna, bencinska motorja in en dizelski, ter dva menjalnika, ročni in samodejni, skupaj z možnostjo štiri kolesnega pogona AWD tvorijo kar 17 različnih pogonskih kombinacij.

mazda-cx-3-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1434040945

Bencinsko osnovo predstavlja dve litrski motor G120, ki smo ga pred kratkim spoznali že v testu Mazde3 in zmore 88 kW (120 KM). 30 konj več so namenili motorju z isto prostornino in oznako G150, medtem ko nov, 1.5 dizelski agregat CD105 zmore 77 kW (105 KM). Pri vseh motorjih sta možna tako šest stopenjski ročni, kot tudi šest stopenjski samodejni menjalnik, medtem ko je štiri kolesni pogon AWD možen zgolj z močnejšim bencinskim motorjem, ter dizelsko izbiro. V vseh kombinacijah je serijski sistem i-Stop, medtem ko je i-Eloop (za rekuperacijo energije) možen samo pri nekaterih izbirah.

mazda-cx-3-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1434040930

Že osnovna Mazda CX-3 je dokaj bogato opremljena, medtem ko je v višjih paketih opreme na voljo precej »sladkorčkov«. Od sistema Connect, preko BOSE ozvočenja, do radarskega tempomata in ostalih asistenčnih pripomočkov. Tudi pri Mazdi CX-3 so tako ostali zvesti tradiciji, da je seznam doplačilne opreme sila kratek. Obsega zgolj dve vrsti kovinske barve in pa navigacijsko napravo.

mazda-cx-3-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1434040923

Mazda CX-3 je zagotovo prijetna popestritev avtomobilskega trga, saj v sila privlačni embalaži ponuja sodobno in prepričljivo vsebino. Z osnovnim motorjem G120 in paketom opreme Emotion, v katerem je na voljo klimatska naprava in osnovni radijski sprejemnik (že v naslednjem paketu je serijski zaslon na dotik in sistem Connect), vas bo prišel 15.490 EUR. Močnejši bencinski motor je na voljo zgolj s paketoma Revolution in Revolution Top ter izključno AWD pogonom, cene za G150 pa se pričnejp pri 22.390 EUR. Najbolj vsestransko »podprt« je dizelski agregat, ki je na voljo z vsemi paketi opreme (razen povsem osnovnim), menjalniki in pogoni, cene pa imajo razpon od 19.090 EUR (CD105 Challenge) do 27.290 EUR (CD105 AWT AT Revolution Top).

GALERIJA

  • Vir: Mazda
  • Foto: AvtoArena.si; Mazda

AKTUALNO