Lexus naredil hoverboard: lebdečo rolko, ki smo jo čakali 26 let

  • 05.08.2015
  • Andrej Jama
#

Proizvajalec luksuznih avtomobilov Lexus je včeraj predstavil lebdečo rolko (hoverboard), ki smo jo čakali vse od leta 1989, ko je bila prikazana v filmu Back to the Future II. V filmu je prikazano življenje v prihodnosti (natančneje leto 2015) in poleg videnih lebdečih avtomobilov, ki jih morda ne bomo nikoli dočakali, je takrat navdušila tudi lebdeča rolka, ki je po zaslugah Lexusa postala realnost (oz. to vsaj želijo, da bi verjeli).

Lani oktobra je podjetje Hendo Hover pričelo s Kickstarter kampanjo, kjer so zbirali sredstva za prvo lebdečo rolko. Rolka je prve Kickstarter podpornike stala 10.000 dolarjev in je za delovanje potrebovala bakrena tla, kar ni ravno to, kar bi si želeli - že res, da tisti, ki si lahko privošči igračko za 10.000 dolarjev lahko kupi tudi bakrena tla, a vseeno to ni to.

Na žalost tudi Lexusova rolka ne deluje na vsaki podlagi, saj potrebuje magnete. Lexus je za predstavitev v svojem skateparku v Barceloni lesena tla pobarval z barvo betona, a naj vas to ne zavede, pod njimi se skivajo magneti. Tudi to, da so rolko naredili v Lexusu ni res, saj naj bi najeli strokovnjake iz nemškega Hamburga, ki se ukvarjajo z maglev tehnologijo. In še tretje (precej pričakovano) "razočaranje": gre pravzaprav za oglaševalsko kampanjo... kar pa še ne pomeni, da rolka ne deluje!

Tehnologija Lexusove rolke

Za razliko od Hendo Hoverboards, ki uporablja elektromagnete in bakrena tla, lexusova rolka uporablja superprevodnike ohlajene s tekočim dušikom in magnete. Rolka je opremljena s keramičnimi ploščami (superprevodniki narejeni iz itrija, barija, bakra in kisika), ki so s tekočim dušikom ohlajeni na približno -180 stopinj Celzija. Da lahko rolka lebdi, mora peljati po magnetni podlagi, prekriti z lesenimi deskami, ki določajo višino lebdenja. Ko rolka doseže kritično temperaturo, keramika postane superprevodna in se "ujame" v magnetno polje tal (t.i. flux pinning) ter prične lebdeti.

lexus-naredil-hoverboard-lebdeco-rolko-ki-smo-jo-cakali-26-let-1438768855

Kljub temu, da se z desko ne moremo zapeljati po centru Ljubljane in požeti navdušenja mimoidočih, je treba priznati, da bi bilo preizkusiti takšno rolko zagotovo izjemno doživetje.

  • Vir: Lexus,YouTube
  • Foto: Zajeta slika

AKTUALNO