Land Rover Discovery Sport – Predstavitev in cene novega modela

  • 24.04.2015
  • Gregor Žvab
#

Land Rover je znamka, ki pooseblja terenske zmogljivosti, udobje in na nek način tudi prestiž. V časih, ko se prva alineja iz športnih terencev počasi umika, pri Land Roverju nadaljujejo v enaki smeri. Naredili so avto, ki je udoben, dovolj prestižen in mu razgiban teren nikakor ni tuj.

land-rover-discovery-sport-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1429911629

Oblika novega Discoveryja Sport sledi hišni usmeritvi in je dejansko nekakšna mešanica Evoqua in večjega Range Roverja. Sprednji del tega nikakor ne skriva. Oblika tako odraža visok nivo prestiža in elegance, kot se za avto te znamke spodobi.

land-rover-discovery-sport-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1429911633

Sodobna paleta motorjev na začetku obsega enega bencinskega in dva dizelska motorja. Prvi ima delovno prostornino dveh litrov in oznako Si4, zagotavlja pa kar 240 KM. Prostornina obeh dizelskih motorjev je enaka in znaša 2.2 litra. TD4 zmore 150, SD4 pa 190 KM, oba pa nudita 420 Nm navora. Za prenos moči sta na voljo dva menjalnika, ročni šest stopenjski je dobavljiv sicer zgolj z dizelskima motorjema, medtem ko je povsem nov, napredni, samodejni 9 stopenjski na voljo z vsemi. V drugi polovici leta 2015 bo na voljo tudi dizelski motor ED4, ki bo v zrak spustil zgolj 119 g CO2/km.

land-rover-discovery-sport-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1429911621

Že v uvodu smo omenili terenske zmogljivosti.  Na voljo so trije pogonski sklopi: pogon na sprednji kolesi, stalni štiri kolesni pogon in pogon »Active Driveline«. Slednji po potrebi preklaplja med sprednjim in štiri kolesnim pogonom. Za še večjo terensko agilnost skrbi visoka oddaljenost od tal, visoka vstopna in izstopna kota, ter možnost brodenja skozi 60 cm globoko vodo, kar je največ v razredu. Tu je še sistem »Terrain Response«, ki je na voljo pri obeh štiri kolesno gnanih različicah, vozniku pa omogoča da odzivnost avtomobila s petimi različnimi programi prilagodi razmeram.

land-rover-discovery-sport-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1429911634

Poleg terena, je Land Rover Discovery Sport doma tudi na cesti, za kar izdatno skrbijo električni servoojačevalnik, sistem nadzora vektorjev z zaviranjem, prilagodljivi blažilniki MagnaRide in naprednje sprednje 325 mm kolutne zavore. Tu je še skorajda vsi asistenčni sistemi, ki jih avto tega razreda mora imeti, na voljo pa je tudi projekcijski prikazovalnik (head up display).

land-rover-discovery-sport-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1429911620

Land Rover Discovery Sport ponuja štiri pakete opreme. Od osnovnega S, preko SE in HSE, do HSE Luxury. V kombinaciji prvega paketa, manjšega dizla in ročnega menjalnika vas bo avto prišel 37.850€, medtem ko boste za bencinskega HSE Luxury morali odšteti 61.100€. Letos pri uvozniku načrtujejo prodajo 40-ih avtomobilov.

GALERIJA

  • Vir: Land Rover
  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO