Konec goljufanja pri oglaševanju "rekordne" porabe goriva

  • 25.08.2014
  • Žane Kurent
#

Samo 3,2 litra na 100 prevoženih kilometrov. Tako nekako se glasijo stavki, ki jih avtomobilski proizvajalci navajajo v oglasnih sporočilih in v katalogih za nova vozila. Vsi pa pravzaprav vemo, da je poraba v realnem življenju precej višja.

Takšnemu zavajanju naj bi sledil konec, je potrdil avtomobilistični oddelek znotraj komisije Evropske unije. Predstavniki namreč že pripravljajo osnutek zakonodaje, ki naj bi se začel izvrševati do konca letošnjega leta.

Glavno sporočilo evropske komisije je, da proizvajalci izvajajo meritve na javnih površinah in ne v laboratorijih, kjer vzpostavijo idelane pogoje za super rezultate. Večina avtomobilskih proizvajalcev dodatno zatestni "luknje" v avtomobilu in uporabi številne druge trike za boljšo aerodinamičnost, s pomočjo katerih pridejo do "rekordnih" številk o porabi.

konec-goljufanja-pri-oglasevanju-rekordne-porabe-goriva-1408966939

Raziskava Evropske unije je še pokazala, da proizvajalci ne lažejo samo pri porabi goriva, temveč tudi pri merjenju plinov CO2 in NOx. Pri emisijah CO2 naj bi ugotovili 11-odstotno neskladje, pri NOx (dušikov oksid) pa so zabeležili petkratno povišanje.

Avtomobilisti so zaradi takšnih ukrepov na nogah, saj jih dodatno omejuje še stroga okoljevarstvena zakonodaja, ki v naslednjih letih zahteva še bolj ekološke avtomobile. Pred seboj imajo težak izziv...

  • Vir: AutoExpress

AKTUALNO