Kolesarji in avtomobilisti: 3 m = OK!

  • 26.07.2013
  • Uredništvo
#
Na cesti smo skupaj, zato potrebujemo več strpnosti in razumevanja.

Še posebej v  poletnem času si avtomobilisti cestišče delijo s cestnimi športnimi in rekreativni kolesarji – tako odraslimi kot družinami z otroki. Rekreativni kolesar lahko v povprečno intenzivnem treningu prevozi do 120 kilometrov, kar pomeni, da moramo računati s tem, da ga uzremo ob robu vsake ceste, pa naj bo še tako oddaljena od prvih večjih urbanih okolij ali vaških zaselkov. Na takih cestah je prostor, ki si ga vsi skupaj delimo, zelo omejen, v povprečju približno 3 metre. To je prostor, ki ga imamo.

kolesarji-in-avtomobilisti-3-m-ok-1374819599

Radoslav Rogina (kolesar kluba Adria Mobil in zmagovalec kolesarske dirke Po Sloveniji 2013) in Andrej Brglez (strokovnjak za varno vožnjo in pobudnik številnih preventivnih akcij) sta prepričana, da ga več tudi ne potrebujemo. Potrebujemo pa več strpnosti in razumevanja.

Tri metre je OK (3 m = OK) je pobuda, s katero Radoslav Rogina in Andrej Brglez kolesarje, avtomobiliste in ostale udeležence v prometu opozarjata na pasti in nevarne situacije. Srečevanja in še bolj prehitevanja, še posebej v nepreglednih ovinkih in na različnih zožitvah cestišč, so zelo nevarni trenutki. V njih je najbolj ogrožen seveda kolesar, saj je, ob pešcih, najbolj ranljiv prometni udeleženec. Ob tem velja poudariti, da so take situacije zelo stresne, nevarne in vozniško zahtevne tudi za motoriste in voznike osebnih vozil.

kolesarji-in-avtomobilisti-3-m-ok-1374819598

Radoslav Rogina za trening v povprečju s kolesom prevozi 120 kilometrov na dan:»Vozni pas ni vedno širok tri metre in prostor, ki si ga delimo, res ni velik. Nestrpnost in agresivnost nam še bolj nevarno skrčita prostor srečevanja, zato je nujno, da ju zamenjata potrpežljivost in skrb, za vse ki se srečujemo na cestah. Ne glede na to ali gre za profesionalne kolesarje ali rekreativce, moramo vožnjo s kolesom jemati odgovorno. Kolesarji lahko k večji varnosti pripomoremo že s tem, da poslušamo promet za seboj, da se umaknemo na rob ceste tam kjer je to mogoče in varno ter da ne vozimo vzporedno.«

Andrej Brglez ob tem dodaja:»Do nevarnih situacij prihaja dnevno, žal, tudi do nesreč. Ob tem moramo opozoriti tudi na pojav vedno bolj surovega, napadalnega in žaljivega komuniciranja med vozniki osebnih vozil in kolesarji. Slednje postaja v zadnjih letih vedno bolj zaznaven konflikten pojav med uporabniki ceste, ki pa problem varnega sobivanja na prostorsko omejenem voznem pasu samo še povečuje.«

kolesarji-in-avtomobilisti-3-m-ok-1374819600

  • Vir: Avto Triglav
  • Foto: Avto Triglav

AKTUALNO