Kia Sportage – Predstavitev in cene novega modela

  • 28.03.2016
  • Anže Berlič
#

Četrti generaciji Kiinega SUV-ja so namenili novo obliko, naprednejše tehnologije, kakovostnejše materiale, modernejši videz in več prefinjenosti. Novinka vpeljuje atraktivnejši dizajn tako notranjosti kot zunanjosti, izboljšani so tudi motorji in menjalniki. Prvič bo kupcem Kie Sportage na voljo oprema GT Line, katera je namenjena vsem tistim, ki si želijo bolj športne vozniške izkušnje.

kia-sportage-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1459718637

Zunanjost zaznamuje atraktiven Kiin obraz, kateri je bil v primerjavi s predhodnikom deležen največje oblikovne spremembe in sedaj spominja na tigrov nos, z masko ločeno od luči, le te pa so postavljene višje in raztegnjen proti zunanjemu robu ostro zarezanega motornega pokrova. Maska je tako postavljena nižje, vendar je širša kot pri predhodniku, s tem pa so oblikovalci ustvarili zajetnejši videz prednjega dela. Širina je ostala ista kot pri predhodniku, medosna razdalja pa se je povečala za 30 mm. Od strehe se Sportigov profil počasi spušča proti zadnjemu delu, kjer linijo zaključi aerodinamični zadnji spojler. Blatniki s svojimi ostrejšimi potezami ustvarjajo dinamičen videz avtomobila in ustvarjajo podobo mišičastega šprinterja. Zadek prinaša bolj vodoravne oblike, ostre poteze in zaobljena prtljažna vrata, s čimer se poudari širina vozila.

kia-sportage-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1459718647

Nova notranjost prav tako predstavlja eno bistvenih prenov pri novem Sportagu. Ta ponuja široko, proti vozniku obrnjeno armaturno ploščo, ki jo dopolnjujejo kovinski okraski in na otip mehki materiali, ki v kombinaciji z usnjem in šivi pričarajo za razred boljše vzdušje. Posledično je izboljšana zvočna izolacija, ki bistveno pripomore k zmanjšanju vdora zunanjega hrupa v kabino. Stranke si lahko sedaj omislijo notranjost v eno (črna) ali dvobarvni kombinaciji (temna in svetla siva ali črna in bež). Potniška kabina je ob prenovi tudi prostornejša in se udobnejša, prtljažni prostor pa se je iz prejšnjih 465 litrov povečal na 503 litre.

kia-sportage-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1459718641

Med motorji so na voljo trije dizelski in dva bencinska agregata. Dizelskim se prostornina giblje od 1,7 do 2,0 litra, moč pa ima razpon od 85 kW – 136 kW (115 KM – 185 KM), pri bencinskih pa lahko izbirate med 1,6 litrskim s 130 kW (177 KM) moči ali 1,6 litrskim z 97 kW (132 KM) moči. Na voljo je kar 10 različnih nivojev opreme, pri katerem je že osnovni dobro založen z vsem varnostnimi pomagali, pri vsakem nadaljnjem nivoju pa se le to še dodatno stopnjuje. Cene novega Spotaga se raztezajo od 23.590 € za 1,6 litrski bencinski agregat (132 KM) in LX Fun Eco nivojem opreme, pa vse do 41.890 z dvolitrskim dizelskim agregatom in GT-Line Plus nivojem opreme. Kot zanimovst lahko dodamo še, da je Sportage na voljo tako s pogonom na prednji kolesni par ali na vsa štiri kolesa, lahko si ga omislite s 7 stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko, kot novost pa uvajajo tudi tehnologije kot so brezžično polnjenje mobilnih telefonov.

GALERIJA

  • Foto: Boštjan Horvat

AKTUALNO