Kia Sorento – predstavitev in cena novega modela

  • 20.04.2015
  • Gregor Žvab
#

Kia Sorento je zagotovo paradni konj korejskega proizvajalca avtomobilov. Velik terenec si je s svojo prostornostjo in udobjem zagotovil ogromno simpatij po celem svetu, tudi v Sloveniji. Ta je sedaj na naše ceste zapeljala v svoji tretji in hkrati tudi največji izvedenki.

kia-sorento-ndash-predstavitev-in-cena-novega-modela-1429530882

Večja in prostornejša

Če začnemo pri dimenzijah. V primerjavi s prejšnjo generacijo je novi Sorento dobil slabih 10 centimetrov dolžinskega prirastka, je tudi širši in nižji, izdatno pa je daljša tudi medosna razdalja, kar predvsem vpliva na več prostornosti v notranjosti. Oblikovno so navzven dodobra spremenili sprednji del, poigrali pa so se tudi z zadkom. Na splošno avto ne skriva podobnosti s prejšnjo generacijo, a deluje bolj dinamično in sodobno.

kia-sorento-ndash-predstavitev-in-cena-novega-modela-1429530849

Notranjosti so prav tako namenili dosti pozornosti. Armaturna plošča deluje široko in prostorno, izstopa pa novi sistem za upravljanje s funkcijami HMI (Human-Machine Interface). Na voljo je tako usnjena, kot tudi kombinirana oblazinjenost, notranjost pa je dobavljiva v eno in dvo barvni različici. Na račun daljše medosne razdalje se je povečal prostor za noge v drugi vrsti, medtem ko je večji tudi prtljažnik. Sorento je sedaj na voljo (opcijsko) tudi s sedmimi sedeži.

kia-sorento-ndash-predstavitev-in-cena-novega-modela-1429530852

Tehnično bolj dovršena

Premierno je, z vidika Kie, v sorentu na voljo kar precej sodobnih tehnologij. Od radarskega tempomata do 360 stopinjske kamere, kar seveda status Kiinega terenca še nekoliko viša. Izpostavimo lahko tudi inteligentni sistem odpiranja prtljažnih vrat, pri katerem se le ta samodejno odpro, če s ključem v žepu za njimi stojimo tri sekunde, ter sistem za samodejno parkiranje.

kia-sorento-ndash-predstavitev-in-cena-novega-modela-1429530875

Z vidika vožnje si inženirji naredili kar nekaj sprememb na samem podvozju, krmiljenju in motorjih. Sorento je tako še bolj udoben in zanesljiv, močno pa so izboljšali tudi zvočno izolacijo notranjosti. Na začetku bo pri nas na voljo le 2,2 litrski dizelski motor, ki po novem zmore 147 kW (200 KM). Po naročilu sta na voljo še 2 litrski turbo dizel in 2,4 litrski, bencinski GDI motor, po katerem pa pri nas povpraševanja bržkone ne bo.

Kljub rasti v vse smeri, pa je Sorento sedaj varčnejši in bolj ekološki, saj pri najmočnejšem dizlu tovarna obljublja 2,6% manj izpustov CO2-ja, medtem ko naj bi se poraba zmanjšala za 1,7% in sedaj znaša 5,7 l/100 km.

kia-sorento-ndash-predstavitev-in-cena-novega-modela-1429530851

Ob koncu je prav, da se posvetimo tudi varnosti, saj je novinec dobil kar precej aktivnih varnostnih sistemov, ki jih pri Kii prej nismo srečali. Kupci si tako lahko omislijo sistem za opozarjanje v primeru menjave voznega pasu - LDWS (Lane Departure Warning System), ki oddaja zvočno opozorilo v primeru menjave voznega pasu brez uporabe smernikov, zaznavo mrtvega kota - BSD (Blind-Spot Detection), ki z vizualnim opozorilom v stranskem ogledalu opozarja, če se kakšno vozilo nahaja v voznikovem mrtvem kotu, opozorilo v primeru premikanja drugih vozil za njim - RCTA (Rear Cross-Traffic Alert), ki opozarja v primeru, da se za Sorentom na parkirišču premikajo druga vozila; opozarjanje na hitrostne omejitve - SLIF (Speed Limit Information Function), ki na inštrumentni plošči prikazuje hitrostne omejitve, ki jih z obcestnih prometnih znakov zaznavajo kamere, na voljo pa je tudi prilagodljivi pametni tempomat - ASCC (Adaptive Smart Cruise Control).

kia-sorento-ndash-predstavitev-in-cena-novega-modela-1429530846

Visoka cena za maksimalno opremljenost

Na našem trgu je trenutno na voljo le ena motorna in opremska različica, to je Kia Sorento 2.2 CRDi EX Exclusive s samodejnim menjalnikom in praktično vso razpoložljivo opremo. Cena je tudi temu primerna, saj vam je tak Sorento na voljo za 54.900€. Prvi avtomobili so že na zalogi, letos pa računajo na prodajo 50 – 100 takih Sorentov.

GALERIJA

  • Vir: Kia
  • Foto: Kia

AKTUALNO