Katera so najbolj priljubljena prevozna sredstva v Sloveniji in ostalih državah EU?

  • 13.01.2015
  • Andrej Jama
#

V Evropi smo vajeni številnih kampanj, ki nas spodbujajo, da za vsakodnevni prevoz namesto avtomobilov uporabimo javna prevozna sredstva, kolo ali se odpravimo peš. V poročilu Eurobarometra ob koncu leta 2014 lahko vidimo številne podatke o transportnih navadah Evropejcev. Osredotočili smo se na vprašanje: "Katero prevozno sredstvo uporabljate na običajen dan?" in kako se je Slovenija odrezala v primerjavi z drugimi državami članicami.

V Sloveniji se najpogsteje odločimo za prevoz z avtomobilom

Za začetek si poglejmo, katera so najbolj pogosta prevozna sredstva v Sloveniji. Na prvem mestu je z veliko prednostjo avtomobil (71%), sledijo tisti, ki se na pot odpravijo peš (10%), s kolesom (9%), z avtobusom (8%), z vlakom (1%), z motornim kolesom (1%) in z ladjo ali čolnom (0%).

katera-so-najbolj-priljubljena-prevozna-sredstva-v-sloveniji-in-ostalih-drzavah-eu-1421075507

Na Cipru se najraje prevažajo z avtomobilom, Slovenija na 3. mestu

Najtežje se od svojih avtomobilov ločijo na Cipru, kjer je kar 85 odstotkov ljudi odgovorilo, da se običajno prevažajo s svojim vozilom. Na drugem mestu se je znašla Irska, s 73 odstotki, na tretjem mestu pa Slovenija z 71 odstotki. Evropsko povprečje je 54 odstotkov.

Države, kjer se ljudje odločajo za alternativna prevozna sredstva so Madžarska (33%), Latvija (38%) in Romunija (40%). 

Katero prevozno sredstvo uporabljate na običajen dan? Avtomobil.

V katerih državah najpogosteje uporabljajo javni prevoz?

Če smo pri odgovoru "avtomobil" pristali na 3. mestu, se tudi pri javnem prevozu ne moremo preveč pohvaliti. Z 8 odstotki si delimo 25. mesto (od 28-ih držav članic!) z našo zahodno sosedo Italijo. Najbolje so se odrezali Latvijci z 31 odstotki ter Romuni in Poljaki z 29 odstotki. Evropsko povprečje je 19 odstotkov, na zadnjem mestu je zmagovalec ljubiteljev avtomobilov, kot običajnega prevoznega sredstva, Ciper, s 5 odstotki.

Katero prevozno sredstvo uporabljate na običajen dan? Javni prevoz.

 

V katerih državah se najraje namenijo peš?

Zadnja slika prikazuje v kolikšni meri se vprašani na pot običajno opravijo peš. V tem segmentu je Slovenija na 19. mestu z 10 odstotki, kar je pod evropskim povprečjem, ki znaša 14 odstotkov. Prvo mesto si delijo Španci in Bolgari s 25 odstotki, tretje pa Romuni in Portugalci s 23 odstotki. Na zadnjih mestih so tokrat Nizozemci (4%), Luksemburžani (5%), Maltežani (7%) in Danci (7%).

Katero prevozno sredstvo uporabljate na običajen dan? Hodim peš.

 

 

  • Vir: europa.eu
  • Foto: europa.eu

AKTUALNO