Kako so toyotina vozila dobila svoja imena?

  • 03.11.2014
  • Uredništvo
#

Raziskali smo izvor desetih imen nekaterih najbolj kultnih Toyotinih avtomobilov preteklosti in sedanjosti. Od cvetlic do grške mitologije – Toyotini modeli so navdih za svoja imena našli na zanimivih koncih.

Ogledali si bomo pomene imen desetih kultnih modelov in na kratko predstavili, kako se podajo značajem avtomobilov, s katerimi so povezana.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968662

Yaris

Yaris združuje besedi iz grške mitologije in nemščine. "Charis" predstavlja simbol lepote in elegance v grški mitologiji. Pri Toyoti so "Ch" zamenjali z "Ya", ki v nemščini pomeni "Da", kar naj bi simboliziralo reakcijo evropskih kupcev na obliko avtomobila.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968660

Supra

Supra pomeni "nad" v latinščini. Posrečeno ime za avto, ki se je v testih odrezal precej bolje od močnejše konkurence. Znan je po tem, da je porazil Porsche 911 turbo in Aston Martin DB7.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968661

Celica

Nebeško uglajen pogonski sklop in linearno dovajanje moči sta bila vedno glavni značilnosti Celice. Španski pridevnik "nebeška" je torej več kot ustrezen.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968653

Auris

Auris je navdih za svoje poimenovanje našel v latinskem samostalniku "aurum", ki pomeni zlato, in v angleški besedi "aura", ki pomeni "sij" – kombinacija obeh besed predstavlja avtomobil z "zlatim sijem". Konceptno različico tega avtomobila so na pariškem avtosalonu leta 2006 prikladno predstavili v vpadljivem zlatem odtenku, ki je simboliziral globalno pomembnost vloge, ki jo v smislu prodajnih številk igra ta model.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968656

Corolla

"Corolla" pomeni "cvetni venec". Z imenom so hoteli ustvariti vtis čudovito oblikovanega vpadljivega mestnega družinskega malčka.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968658

Prius

V latinščini Prius pomeni "predhodni" ali "prejšnji". Njegovo ime si lahko razlagamo kot dejstvo, da pred japonsko predstavitvijo Priusa leta 1997 nismo imeli hibridnega avtomobila serijske proizvodnje.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968652

Corona

Corona je prvi Toyotin model, ki so ga izvažali v Združeno kraljestvo. To je bilo daljnega leta 1965. Ime izvira iz astronomije; korona je biserni sij okrog sonca. Ime je odražalo robustnost avtomobila - nekakšno luč na koncu predora za voznike nezanesljivih evropskih avtomobilov takratnega obdobja.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968655

Camry

Ime Camry izvira iz japonske besede za krono "kanmuri". Primerno ime za avto, ki kot 12 let zapored najbolje prodajani avtomobil v ZDA predstavlja dragulj v Toyotini kroni.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968654

Avensis

Ime Avensis izhaja iz francoskega glagola "avancer", ki pomeni "napredovati", in simbolizira korak naprej, ki ga je v primerjavi s predhodnikom, modelom Carina E, ob svoji
premieri leta 1997 naredil Avensis.

kako-so-toyotina-vozila-dobila-svoja-imena-1414968657

Previa

Ime "Previa" ima svoje korenine v italijanski besedi "previdenza", ki pomeni "previdnost" ali "daljnovidnost". Previa je bila prvo večnamensko vozilo s sredinsko nameščenim motorjem, ki je popolnoma izkoristila prostornost kabine. Pred Toyoto ni noben drug proizvajalec imel vizije, da bi v večnamensko vozilo vgradil sredinsko nameščeni motor.

  • Vir: Toyota
  • Foto: Toyota

AKTUALNO