Kako privarčevati 1000 evrov na leto pri porabi goriva?

  • 30.04.2014
  • Nejc Kovačič
#

Raziskava, ki so jo izvedli po Fordovem naročilu, je pokazala, da bi lahko evropski vozniki ob upoštevanju štirih preprostih nasvetov za manjšo porabo goriva vsako leto prihranili do 1000 evrov.

Ko so se milijoni družin po vsej Evropi pripravljali na potovanja v času prvomajskih počitnic, je Ford objavil štiri preproste napotke, s katerimi bi lahko vozniki prihranili kar 33 odstotkov stroškov za gorivo.

Naloga Odstotek prihranka
Odstranite strešni kovček oz. strešni prtljažnik  20 odstotkov
Poiščite bencinsko črpalko s cenejšim gorivom  7 odstotkov
Vsak mesec preverite in prilagodite tlak v pnevmatikah na optimalno vrednost 4 odstotki
Odstranite nepotrebno težo iz notranjosti vozila  2 odstotka

Raziskava, v kateri je sodelovalo 5700 oseb iz vse Evrope, je pokazala, da 76 odstotkov voznikov tlaka v pnevmatikah ne preverja redno, 38 odstotkov jih nikoli ne odstrani strešnega prtljažnika, 18 odstotkov ne izbira črpalke in 17 odstotkov v avtomobilu ves čas prevaža odvečne predmete.

Z anketiranjem so odkrili tudi nadaljnje možnosti za zmanjšanje porabe goriva: 71 odstotkov voznikov je priznalo, da ne upoštevajo hitrostnih omejitev, 42 odstotkov jih nikoli ne izbere najbolj varčne poti, 39 odstotkov vozi agresivno, 14 odstotkov pa pusti klimatsko napravo vključeno ves čas.

Fordova vozila so opremljena z različnimi tehnologijami, ki vozniku pomagajo zmanjšati porabo goriva, vključno s sistemom Auto Start-Stop – ta samodejno izklopi motor, ko vozilo miruje in bi motor sicer deloval v prostem teku. V Fordovi raziskavi so sodelovali vozniki iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije, odkriti pa so skušali možnosti za spremembe vedenja, ki bi vplivale na račun za gorivo. Pri voznikih, ki v povprečju letno za gorivo porabijo 3011 evrov, bi lahko bil ta znesek manjši za 994 evrov.

"Gospod, morda še čokolado ali žvečilne, ki so v akciji?"

Eno od odkritij raziskave je bil tudi podatek, da po dolivanju goriva 45 odstotkov uporabnikov impulzivno kupi še kakšno malenkost. Med tovrstnimi kupci so največkrat nemški vozniki (63 odstotkov), italijanski vozniki bodo najverjetneje kupili še kavo (28 odstotkov), britanske voznice pa čokolado (19 odstotkov).

  • Vir: Ford

AKTUALNO