Kako je Elon Musk razbil McLaren F1 vreden 1 milijon dolarjev

  • 31.01.2017
  • Andrej Jama
#

Pred Teslo in SpaceX-om, ko je bil Elon Musk še lastnik PayPal-a, si je privoščil svoj sanjski avto McLaren F1. Leta kasneje je na intervjuju Musk povedal zgodbo, kako mu je po 17.000 prevoženih kilometrih uspelo razbiti milijonski (nezavarovan!) McLaren F1.

"- Torej, kaj ta avto zmore? - Glej to!"

"Vozil sem se po Sand Hill cesti v San Franciscu z soustanoviteljem PayPal-a, Petrom Thielom, na sestanek k vlagatelju Miku Mortizu. To je bilo leta 2000. Nisem zares vedel kako voziti McLaren. Nato me je Peter vprašal: "Torej, kaj ta avto zmore?" Verjetno sem med najbolj znanimi s svojimi zadnjimi besedami, ko sem rekel: "Glej to!" Pritisnil sem na plin in želel zamenjati vozni pas. McLaren namreč nima regulacije zdrsa pogonskih koles, le surovo moč. McLaren je začelo zanašati in pričel se je vrteti. Avto je zadel nasip in odskočil v zrak kot disk ter se še naprej vrtel približno 50 cm nad tlemi, glede na pričevanja očividcev. Nato je priletel na cesto obrnjen v začetni smeri vožnje. Šasija in motor sta bila vredu, a podvozje, pnevmatike in maska vozila so bili popolnoma uničeni."

Peter je štopal, da je ujel sestanek z Moritzom, Musk pa je počakal avtovleko in nato tudi sam štopal do kraja sestanka. Na vprašanje ali je kaj podobnosti med to zgodbo in načinom kako gradi svoja podjetja, je Musk odgovoril: "Upam da ne! Bilo bi zelo nerodno, če bi pred vzletom (SpaceX-ove) rakete rekel: Glej to!"

Intervju si lahko ogledate na spodnjem videu.


AKTUALNO