Jeep cherokee - predstavitev in cena

  • 06.11.2014
  • Aleš Kerbler
#

Letos jeep cherokee slavi 40 let. Leta 1974 so v ZDA izdelali prvega, ki je tako ljubitelje kot strokovnjake navdušil z zmogljivim štirikolesnim pogonom, da so mu dodelili priznanje "Terenski avtomobil leta". Enako navduši tudi zadnja generacija jeep cherokeeja, ki je v primerjavi s praprapra...dedkom bolj okroglih linij, modern in rahlo futurističen. Cena? Dobite ga lahko od 29.990 evrov.

jeep-cherokee-predstavitev-in-cena-1415310522

Jeep cherokee je dolg 4,6 metra, s čimer je od različice grand krajši za 20 centimetrov. Izdelan je na platformi alfe giuliette, za razliko od konkurentov kot so audi Q5, BMW X3 in subaru forester pa prednjači po svojem markantem in pompoznem izgledu z zašiljenim nosom in LED dnevnimi lučmi.

Brezžično polnjenje telefona

Notranjost novega jeep cherokeeja je precej podobna tisti iz grand cherokee-ja, a nekoliko manj prostorna. Osnovna oprema latitude ima 3,5-palčni zaslon za volanom in 5-palčnega na osrednji konzoli. Pri višjih različicah prejmete na osrednji konzoli 7 ali 8,4-palčni zaslon, ki je podprt z multimedijskim sistemom Uconnect. Za največjo mero udobja skrbi vrhunski 506-vatni zvočni sistem Alpine z devetimi zvočniki in nizkotoncem. Voznikom je namenjena tudi brezžična polnilna postaja za mobilne telefone, ki je nameščena v zgornjem predalu sredinskega naslona za roke.

jeep-cherokee-predstavitev-in-cena-1415310528

Najvarnejši terenec na svetu?

Jeep cherokee ponuja več kot 70 varnostnih funkcij iz serijske in dodatne opreme, med katerimi nam je bil najbolj inovativen sistem za opozarjanje pred čelnim trčenjem z ublažitvijo trka. Ne manjka tudi sistem za samodejno parkiranje, spremljanje mrtvega kota in opozarjanje ob nenamerni menjavi voznega pasu. Njegove odlike je pohvalila tudi organizacija EuroNCAP s petimi zvezdicami in priznanjem za najbolj varno vozilo v kategoriji majhnih terenskih vozil s štirikolesnim pogonom.

jeep-cherokee-predstavitev-in-cena-1415310519

Nova serija vozil jeep cherokee je na voljo v različicah Longitude, Limited in Trailhawk. Longitude ponuja visoko raven funkcionalnosti in udobja, ki ga Limited nadgradi z ekskluzivnejšo opremo in tehnološkimi rešitvami, Trailhawk s prepoznavno in drzno obliko pa ponuja standardno dvignjeno vzmetenje in posebno terensko opremo. 

Štirikolesni pogon ponuja tri inovativne štirikolesne pogonske sisteme za najboljšo štirikolesno zmogljivost v svojem razredu in v vseh voznih razmerah: enostopenjski in povsem elektronsko nadzorovani Jeep Active Drive I, dvostopenjski Jeep Active Drive II z vektoriranjem navora in reduktorjem ter Jeep Active Drive Lock z vsemi funkcijami pogona Jeep Active Drive II, ki sta jim dodana še zapora zadnjega diferenciala in nadzorni sistem Selec-Terrain (na voljo samo pri modelih Trailhawk). 

GALERIJA

Posebnost: 9-stopenjski avtomatski menjalnik

Jeepa cherokee poganja dvolitrski turbodizelski motor Multijet II in 3,2-litrskim bencinski šestvaljnik Pentastar. Učinkoviti turbodizelski motor je na voljo v dveh različicah: 103 kW (140 KM) ali 125 kW (170 KM), obe pa razvijeta 350 Nm navora. Različica dvolitrskega motorja s 125 kW (170 KM) ima povsem nov 9-stopenjski samodejni menjalnik, različica motorja s 103 kW (140 KM) pa ima 6-stopenjski ročni menjalnik. Obe različici dvolitrskega turbodizelskega motorja vključujeta tudi tehnologijo Stop&Start, ki zniža porabo goriva in izpust CO2. 3,2-litrski šestvaljni bencinski motor Pentastar z 200 kW (272 KM) razvije 315 Nm navora ter ima 9-stopenjski samodejni menjalnik.

  • Foto: AvtoArena.si, Jeep

AKTUALNO