Jaugar XE – predstavitev in cene novega modela

  • 16.06.2015
  • Gregor Žvab
#

Jaguar je na slovenske ceste pripeljal nov vstopni model z oznako XE. Angleži nanj veliko stavijo, zato so pripravili paket, ki naj bi, po besedah slovenskega uvoznika, pri nas prepričal okoli 20 kupcev. V močni konkurenci, kjer sicer prevladujejo Mercedes C, Audi A4 in BMW serija 3, bo to sicer težko, a pri Jaguarju so optimistični.

jaugar-xe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1434408490

Oblikovno gre za pravega Jaguarja, ki je pretežno izdelan iz aluminija. Uporabili so veliko sodobnih tehnologij, tako na podvozju, kot tudi na področju varnosti. Ponaša se s sistemom ki pri nižjih hitrostih preprečuje, pri višjih pa omili trk. Glavni vir podatkov za ta sistem sta dve kameri, ki »napajata« tudi opozorilni sistem za nenamerno zapuščanje voznega pasu. Omeniti je potrebno še sistem za nadzor vožnje na vseh podlagah (ASPC). Ta omogoča optimalen oprijem v slabših razmerah (npr. na zasneženem cestišču). Tu so še aktivni, radarski tempomat, sistem za nadzor mrtvega kota, pomoč pri samodejnem parkiranju, sistem kamer, ki pokrivajo vseh 360 stopinj ter projekcijski (head up) zaslon.

jaugar-xe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1434408517

Motorna paleta je sestavljena iz dveh dizelskih ter treh bencinskih opcij. Največ zanimanja bo zagotovo za dizelska agregata. V obeh primerih gre za motorja s prostornino dveh litrov, ki zmoreta 120 kW (163 KM) in 132 kW (180 KM), moč pa se prenaša preko šest stopenjskega ročnega ali osem stopenjskega samodejnega menjalnika. Tudi bencinska ponudba obsega dva motorja s prostornino dveh litrov, pri čemer prvi zmore 147 kW (200 KM), drugi pa 176 kW (240 KM). Pri bencinarjih je na voljo zgolj osem stopenjska avtomatika. Višek ponudbe predstavlja tri litrski šest valjnik, ki mu pri dihanju pomaga kompresor, razvije pa 250 kW (340 KM) in nosi oznako S.

jaugar-xe-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1434408484

Cenovna politika je, kar se dizlov tiče, dokaj zanimiva, saj imata obe dizelski opciji enako ceno. Z osnovnim paketom opreme XE Pure vas bosta prišla od 38.940 EUR naprej. Bencinsko gnani XE se cenovno prične pri 41.170 EUR, medtem ko boste morali za vrhunec ponudbe, Jaguarja XE-S odšteti 66.020 EUR.

GALERIJA

  • Vir: Jaguar
  • Foto: AvtoArena.si; Jaguar

AKTUALNO