Jagur in land rover z novo tehnologijo nevidnih stebričkov

  • 15.12.2014
  • Žane Kurent
#

Podjetje Jaguar Land Rover se je v zadnjem letu intenzivno ukvarjalo s tehnologijo "razkrivanja". Tako smo aprila pisali o naprednem in inovativnem sistemu nevidnega pokrova motorja, ki voznikom terenskih vozil omogoča jasen pogled na teren pod vozilom.

jagur-in-land-rover-z-novo-tehnologijo-nevidnih-stebrickov-1418648338

Sedaj so sistem še nadgradili in ga nameravajo prenesti tudi na osebna vozila. Imenuje se "360 Virtual Urban Windscreen", vozniku pa olajša vožnjo v mestnih središčih, kjer je tempo prometa visok, nevarnost pa preti na vsakem koraku. 

Kako deluje?

Skoraj vsako vozilo ima zaradi varnosti vsaj dva stebrička, ki vozniku na trenutke zakrivata pogled na cesto. Temu želijo pri Jaguar Land Rover narediti konec. S pomočjo kamer bo lahko voznik nemoteno videl kaj se dogaja za tistim delom vozila in se posledično bolje in varneje odzval na prometno situacijo.

Še ena novost pa je napredna navigacija z navideznim vozilom (follow-me ghost car). S pomočjo računalniške simulacije in projektorja, bo pred vami v vetrobranskem steklu "vozil" avtomobil, ki vas bo pravilno usmerjal do cilja. V tem primeru smo malo skeptični, saj včasih navigacijske naprave zatajijo in glede na to, kako jim sledimo, lahko hitro pride do nesreče.

jagur-in-land-rover-z-novo-tehnologijo-nevidnih-stebrickov-1418648335

Avstralska policija poziva voznike, naj ne uporabljajo iOS 6 zemljevidov

  • Vir: Jaguar Land Rover
  • Foto: Jaguar Land Rover

AKTUALNO