Jaguar XF – predstavitev in cene novega modela

  • 18.10.2015
  • Gregor Žvab
#

Novi Jaguar XF je v minulem tednu našel pot tudi na slovenske ceste. Limuzina, ki se uvršča točno na sredino med manjšega XE-ja in prestižnega XJ-ja, je v primerjavi s predhodnikom nekoliko krajša in širša, je pa tudi izdatno izgubila na kilogramih, kar 190 manj jih ima namreč od prejšnjega XF-a. To pa, v kombinaciji s sodobnimi pogonskimi sklopi, obljublja boljše zmogljivosti in nižjo porabo.

jaguar-xf-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1445166129

Oblikovno se niti ne razlikujeta preveč. Linije, tipične za sodobne Jaguarje, zaznamujejo celoten avto, od markantnega sprednjega dela, do nekoliko konzervativnega zadka. Vrata prtljažnika se odpirajo v limuzinskem slogu, veliko zadnje steklo pa zagotavlja še več svetlobe v notranjosti. Oblika stranskih stekel tvori športno linijo, ki še poudari »Mačkin« karakter.

jaguar-xf-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1445166124

Tudi v notranjosti se prepletata športnost in eleganca. Linije so čiste in elegantne, materijali premišljeno izbrani, ponaša pa se tudi z nekaj posebnostmi, kot je recimo vrtljiv gumb samodejnega menjalnika, ki se ob ugasnjenem avtomobilu diskretno »potopi«. Veliko pozornosti so namenili tudi notranji prostornosti, saj naj bi bil na zadnji klopi XF celo najprostornejši med tekmeci. Poleg tega so na voljo vsi sodobni asistenčni pripomočki, od opozorilnika za nenamerno menjavanje voznega pasu, aktivnega radarskega tempomata, projekcijskega zaslona (HUD), sistema za preprečitev trka pri nižjih hitrostih in še bi lahko naštevali.

jaguar-xf-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1445166136

Motorna paleta bo zadovoljila širok spekter kupcev, saj je na voljo tako z varčnimi dizli, kot tudi z močnimi, bencinskimi, šest valjnimi motorji. Skupno je tako na razpolago pet motorjev, pri čemer sta oba dizelska na voljo ali s samodejnim ali z ročnim menjalnikom, medtem ko so turbo bencinski in najmočnejši, šest valjni dizelski agregat, dobavljivi zgolj z 8 stopenjsko avtomatiko. Razpon moči znaša od dizelskih 120 kW/163 KM (E-Performance, 2.0 dizel) do 280 kW/380 KM (35t, 3.0 V6 Turbo).

jaguar-xf-ndash-predstavitev-in-cene-novega-modela-1445166138

Cenovno je novi Jaguar XF vmeščen nad štiridesetimi tisočaki. Natančneje, osnovni XF E-Performance Pure (poleg Pure so paketi opreme še Prestige, Portfolio, R Sport in S) stane 42.900 EUR, doplačilo za samodejni menjalnik pa v tem primeru znaša 2300 EUR. Prva bencinska izbira (25t Pure, 177 kW/240 KM) vas bo prišla okroglih 53.000 EUR, medtem ko boste morali za najbolj prestižnega in najmočnejšega XF 35t S AWD pripraviti 81.800 EUR. Pri tem je potrebno poudariti, da ob lansiranju uvoznik ponuja 6000 EUR promocijskega popusta na vse modele, kar v praksi pomeni, da si lahko Jaguarja XF omislite »že« od 36.900 EUR naprej.

GALERIJA

  • Vir: Jaguar
  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO