Jaguar in Land Rover preizkušata nove varnostne sisteme prihodnosti na običajnih cestah

  • 03.02.2016
  • Žane Kurent
#

Tako kot že večina avtomobilskih proizvajalcev, se tudi koncern Jaguar Land Rover loteva projekta samodejne vožnje. Seveda pri tem ne zaostajajo, saj bodo kmalu postavili na cesto manj kot 100 vozil opremljenih s številno moderno tehnologijo, ki bo v prihodnosti krojila svet avtonomne vožnje.

V ta namen so že pripravili načrt vožnje, ki je dolg 65 kilometrov. Tam bodo inženirji sprva preizkusili nove sisteme kot so "Car-to-Car communication", "Over the Horizon" in  "Emergency Vehicle Warning".

Car-to-Car communication je sistem, ki povezuje vozila, ki so na cesti v ožjem območju. Vozila si medsebojno izmenjujejo podatke o razmerah na cesti, zaradi česar je vožnja lahko bolj tekoča in z manj stresnih situacij.

Over the Horizon je opozorilni sistem, ki voznikom sporoča preko zaslona vse potrebne podatke o dejanskih razmerah na cestah.

Emergency Vehicle Warning je praktičen sistem, ki voznika predhodno obvesti o prihodu reševalcev, gasilcev ali policistov. Na takšen način bodo vozniki že nekaj trenutkov prej vedeli, da se bo mimo njih pripeljalo vozilo na nujni vožnji, zato bo možnost pravilnega razvrščanja ali umika lažje.

GALERIJA

  • Vir: Jaguar Land Rover
  • Foto: Jaguar Land Rover

AKTUALNO