Google razkril svoj avtonomni avtomobil brez volana

  • 28.05.2014
  • Andrej Jama
#

Google je danes razkril svoje avtonomno vozilo z dvema sedežema, brez volana in brez stopalk za plin in zavoro. To je prihodnost... očitno.

google-razkril-svoj-avtonomni-avtomobil-brez-volana-1401273075

Za razliko od odstalih hibridov v Googlovi floti je bil ta avtomobil narejen s povsem novim razmišljanjem kakšen naj bo transport prihodnosti. Narejen je za to, da vas pripelje od točke A do B - vnesete svojo destinacijo v računalnik in to je to! Google je v sporočilu zapisal:

"Raziskovali smo, kako bi lahko avtonomna vozila izgledala in želimo narediti nekaj prototipov. Vsa vozila bodo narejena tako, da ne bodo potrebovala nikakršne človeške intervencije med vožnjo. Ne bodo vsebovala volana, pedalov za plin in zavor... zato ker ti elementi enostavno ne bodo potrebni. Naša programska oprema bo naredila vse delo. Vozila bodo zelo osnovna, a vas bodo pripeljala kamorkoli boste želeli zgolj s pritiskom na gumb. In to je pomemben korak k zagotavljanju boljše varnosti v cestnem prometu"

Googlov skrivnostni oddelek - Google X - je pričel načrtovati avtomobil s praznim listom in v tem protipu "izpustil" praktično vse, česar smo pri novodobnih avtomobilih navajeni: radio, predale za rokavice, ogledala... Ima zgolj električni pogon z največjo hitrostjo 40 km/h, zaslon, ki prikazuje pot vožnje in tipko start/stop.

Govorimo o Googlu, kar pomeni, da o dizajnu ne moremo razpravljati na dolgo in široko. Koncept je osnoven, surov, a vendar je uporaben in deluje in to je trenutno tisto, kar je za Google pomembno. Prvi prototipi so vsebovali zelo omejene senzorje, medtem ko je ta opremljen s senzorji, ki pokrivajo kot 360° in zaznavajo predmete in okolico v radiju okoli 200 metrov. Ker je na prvem mestu varnost, je prednji del avtomobila izdelan iz pene, kar bo ublažilo morebitni trk s pešcem ali kolesarjem, ki bi jo pri 40 km/h verjetno odnesel brez težjih poškodb.

Googlovi načrti za to poletje obsegajo proizvodnjo stotih tovrstnih avtomobilov, za prvih sto testnih voznikov. Ima Google namen te avtomobile prodajati na trgu? Ne. Bi lahko potencialno bili intergirani s storitvijo Uber, v katero je Google Ventures lani vložil preko 260 milijonov evrov? O ja!  ;)

  • Vir: Google
  • Foto: Google

AKTUALNO