Google bo 9. julija pričel snemati Slovenijo

  • 03.07.2013
  • Andrej Jama
#

Iz Googla so sporočili, da bodo naslednji torek, 9. julija, na slovenske ceste poslali svoj avtomobil s kamero, ki bo posnela našo državo. S 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko bodo posneli večja slovenska mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper..., fotografije pa bodo objavljene na Google zemljevidih predvidoma jeseni.

Google Street View (slo. Pogled ulic) uporabniku omogoča virtualno raziskovanje pokrajine prek panoramskih posnetkov, poleg urbanih področji pa so pri Googlu ustvarili tudi zbirke svetovne dediščine UNESCO, Antarktike, Amazonskega pragozda, NASA centra, Bele Hiše itd. Trenutno so na voljo posnetki 50 držav in več kot 3000 svetovnih mest.

Google bo, v skladu s slovensko zakonodajo, pred pričetkom snemanja na spletni strani google.si/streetview redno obveščal o lokacijah svojih avtomobilov.

Prevozna sredstva in tehnologija

Najnovejši Googlov avtomobil je opremljen s 15. objektivi za zajem 360-stopinj fotografij. Ima tudi senzorje gibanja za spremljanje položaja, trdi disk za shranjevanje podatkov, majhen računalnik za vodenje sistema in laserje za zajem podatkov 3D zaradi ugotavljanja razdalj v posnetkih Pogleda ulic.

Google pa ne uporablja le avtomobilov, temveč tudi kolesa s prikolico, s katerimi lahko dostopa do parkov, univerzitetnih naselji in celo športnih stadionov. Za posnetke znotraj muzejev in drugih znamenitosti uporabljajo voziček na kolesih, ki je opremljen s kamerami. Zasnežene pokrajine so posneli s pomočjo motornih sani s prikolico.

Za najtežje dosegljiva področja, pa je na voljo "trekker" - nahrbtnik  opremljen s sistemom fotoaparatov, njegova prenosljivost pa omogoča zbiranje posnetkov med pomikanjem po tesnih, ozkih ulicah ali lokacijah, do katerih lahko dostopamo le peš.

Varovanje zasebnosti

Da je pri fotografiranju zagotovljen visok nivo zasebnosti, Google s svojimi algoritmi avtomatično zamegli številke registrskih tablic in obraze mimoidočih. "Razvili smo najsodobnejšo tehnologijo za zamegljevanje obrazov in registrskih tablic, ki je v uporabi na vseh slikah Pogleda ulic. Če je na kateri od slik na primer prepoznaven obraz nekoga, ki hodi po pločniku, ali prepoznavna registrska tablica, jo naša tehnologija samodejno zamegli. To pomeni, da posameznika ali vozila ni mogoče prepoznati. Če ta sistem zaznavanja kar koli spregleda, nas lahko preprosto obvestite o tem."

Zahtevate lahko dodatno zameglitev posamezne slike

Uporabnikom so na voljo orodja, s katerimi lahko zahtevajo dodatno zameglitev poljubne slike, ki prikazuje uporabnika ali njegove sorodnike, avtomobil ali dom. Če uporabnik zahteva dodatno zameglitev, Google poleg samodejne zameglitve obrazov in registrskih tablic zameglili celoten avtomobil, hišo ali osebo. Uporabniki lahko zahtevajo tudi odstranitev slik, ki prikazujejo neprimerno vsebino, npr. goloto ali nasilje.

 

  • Foto: AvtoArena.si, Google (fotomontaža)

AKTUALNO