Francoska vlada bo subvencionirala do 10.000 €, če boste dizla zamenjali za električno vozilo

  • 09.12.2014
  • Andrej Jama
#

Francoska vlada je objavila načrte, v katerih razkriva, da želi osebna vozila z dizelskim motorjem umakniti s francoskih cest in postavili sistem, ki bi indentificiral tiste avtomobile, ki najbolj onesnažujejo okolje.

Načrte je javnosti predstavil premier Manuel Valls, kjub nasprotovanju avtomobilskih proizvajalcev kot so Renault in PSA Peugeot-Citroën. V prihodnjem letu naj bi vlada lansirala sistem za indentifikacijo avtomobilov in jih razvrstila po količini škodljivih izpušnih plinov. Glede na pridobljene podatke, bodo lahko lokalne oblasti omejile dostop do centra mesta z avtomobilom, za tista najmanj "eko" vozila.

"V Franciji smo vsa leta favorizirali dizelske motorje. To je bila napaka in sedaj želimo to spremeniti, inteligentno in pragmatično." je povedal Valls za Reuters.

Do 10.000 evrov subvencije za tiste, ki bodo dielski motor zamenjali za električni

Načrti so nedvomno zelo drzni, glede na to, da okoli 80 odstotkov Francozev vozi avtomobile z dizelskimi motorji. Da bi te načrte tudi izpeljali v praksi, bodo dizelske motorje posebej obdavčili in v letu 2015 uravnali trošarino za gorivo, ki bo bolj naklonjena bencinskemu gorivu. V državno blagajno bodo tako v letu 2015 dobili okoli 807 milijonov evrov dodatega denarja. Spodbujanje k bolj ekološkim vozilom pa vključuje tudi subvencijo do 10.000 evrov, v kolikor bo oseba zamenjala vozilo z dizelskim motorjem za avtomobil na električni pogon.

Seveda so francoski avtomobilski proizvajalci proti tem ukrepom. Trdijo, da dodaten davek na gorivo ne bo izboljšal čistoče zraka in da davek ne bo ločil med (čistejšimi) modernimi in (potratnimi) starejšimi dizelskimi motorji. "Dizelsko gorivo je ključna tehnologija, ki lahko pripomore pri zmanjšanju toplogrednih plinov. Tovrsten davek bo Franciji dal slabši položaj v primerjavi z Nemčijo." so še dodali pri PSA Peugeot-Citroën.

  • Vir: Carscoops
  • Foto: AvtoArena

AKTUALNO