Fotograf na Kubi v objektiv ujel dva zapuščena mercedesa 300SL

  • 28.01.2015
  • Andrej Jama
#

Na Kubi lahko najdemo kar nekaj starih luksuznih zapuščenih avtomobilov, a vsake toliko je možno opaziti prizor, ki bi avtomobilskim navdušencem orosil oči. Fotograf Pitor Degler je lani na potovanju po Kubi v objektiv ujel dva (nekoč čudovita) mercedes-benza 300SL.

Kot je povedal za revijo Classic Driver, je slišal za legendo klasičnih avtomobilov 300SL Gullwing, ki naj bi bil zapuščen nekje na Kubi, zato se je podal na lov za avtomobilom z namenom, da ga fotografira za koledar 2015. Ko je po mesecu iskanja in 3.000 kilometrih že skoraj obupal, ga je nekega dne zagledal. Mercedes je bil v obupnem stanju, pod bananimi palmami, kdo ve kako dolgo že. Za svoj koledar je posnel tudi video, v katerem prikazuje kar nekaj čudovitih starih vozil na Kubi, kjer se je (vsaj po voznem parku sodeč) svet ustavil pred vsaj 50-imi leti.

Zgodba ima tudi nadaljevanje (ali bolje rečeno, predzgodbo). Španski fotograf Miguel Llorente se je novembra 2012 prav tako odpravil na lov po Kubi za dvema zarjavelima mercedesoma 300SL za njegovo stran This European Life.

Tudi Llorente mercedesa ni našel v prav nič boljšem stanju. Motor je bil odstranjen, vsa vrata polomljena, večina notranjosti odstranjena. Kljub temu, da je ostala le še karoserija, je to vozilo del avtomobilistične zgodovine. Lorente je povedal, da si je mercedes delil vrt v vasi malo izven Havane s fiatom Abarth 750 Zagato, dirkalnikom Hispano-Suiza  in chryslerjem thomas special by Ghia - vsi zelo ekskluzivni oldtimerji in vsi v praktično nepopravljivem stanju.

GALERIJA

"Lastnik ni znal povedati nič o avtomobilih, a vsekakor so bili nekoč veliko vredni. Cene, ki jih je lastnik postavil za odkup na pol razpadajočih vozil pa smešno visoke. Za chryslerja je želel namreč kar pol milijona dolarjev," je povedal Llorente.

Gullwing na fotografijah naj bi bil iz leta 1957, drugi nekoliko mlajši 300SL pa je bil roadster s trdo streho. Roadster je bil prvič opažen leta 1996 v posnetku z zvezdo oddaje Top Gear, Jeremyjem Clarksonom. Motor ni bil klasičen 3.0-literski, temveč prirejen V8, ki bi ga našli v corvetti.

Gullwing je v svoji zgodovini zamenjal nekaj lastnikov in je bil še vozen v poznih 80-ih, nato pa parkiran na vrtu pod palmami.

Na Kubi je mogoče najti številne oldtimerje, nekateri so redno servisirani, drugi gnijejo na vrtovih.

"Mislim, da je nekaj posebnega v teh avtomobilih tudi v stanju v katerem so. Sodeloval sem že v prenovi Gullwingov in s trenutno tehnologijo je možno obnoviti avto v celoti, kot bi bil pripeljan iz tovarne v Nemčiji. Videti takega superšportnika v stanju kot je, pa je res nekaj novega," je še dodal Llorente.

  • Vir: ThisEuropeanLife, Classic Driver,
  • Foto: ThisEuropeanLife (Miguel Llorente), Pitor Degler, YouTube

AKTUALNO