Ford Mondeo 2.0 TDCi Powershift Titanium (karavan)

 • 14.12.2015
 • Gregor Žvab
#

PLUSI

 • Žarometi
 • Oblika sprednjega dela
 • Vozne lastnosti

MINUSI

 • Velika teža avta
 • Pust zadek
 • Manjši prtljažni prostor
 • Kje si bil toliko časa?!
Še posebej je potrebno izpostaviti odlične LED žaromete, ki dobesedno naredijo dan sredi noči. Če nekoliko tvegam kakšen postrani pogled, za moj okus so celo med najboljšimi trenutno na trgu.

Priznam. Aktualno generacijo Forda Mondea sem res težko pričakoval. Predvsem zato, ker mi je bila prejšnja, predvsem glede razmera cena – ponujeno, res všeč. Zavlačevanje z vstopom na slovenski trg je zagotovo tudi terjalo svoj davek, saj je marsikdo raje posegel po konkurenci, kot pa čakal nekaj, kar smo na spletu gledali že nekaj let. Bistveno vprašanje pa se poraja tistim, ki so ga dejansko čakali. Ali se je splačalo?

ford-mondeo-2-0-tdci-powershift-titanium-karavan-1450047950

Če se ustavimo zgolj pri zunanjosti, je moj najbolj iskren odgovor, ne. Navzven je sicer drugačen, a še vedno precej podoben predhodniku. Skorajda identične bočne linije in zadek mi včasih na cesti, ob pogledu bolj na hitro, še delata probleme, katerega Mondea sploh gledam. Je pa spredaj zato odličen, agresiven, a hkrati eleganten. Tak, kot so vsi aktualni Fordi. Na test smo dobili karavansko različico, kar pomeni, da prostora ni manjkalo. Ne v kabini, ne v prtljažniku. Slednji je sicer malenkost podpovprečen, saj meri le 500 litrov, pa še to zgolj zato, ker je bilo v testnem avtu nameščeno zasilno, rezervno kolo (uradno deklarirana prostornina je od 488 – 525 litrov, odvisno prav od rezervnega kolesa). Kljub temu, da ima prtljažnika manj od predhodnika, pa se nad njim nismo mogli pritoževati, saj mu pravilna oblika zagotavlja uporabnost.

ford-mondeo-2-0-tdci-powershift-titanium-karavan-1450047974

Veliko sprememb je bila deležna notranjost, še posebej armaturna plošča, ki je sedaj bolj pusta, a pregledna in uporabna. Veliko je odlagalnih predalov, kar je zagotovo plus, udobje pa je tudi na visokem nivoju, le za moj okus, je voznikov sedež v najnižjem položaju še vedno za odtenek previsok. Testni Ford Mondeo je pokal od opreme in to dobesedno. Poleg že tako bogatega paketa Titanium, jo je bilo namreč za več kot 10 tisočakov. Vključno z zadnjimi varnostnimi pasovi z vgrajenimi zračnimi blazinami. Nekaj, kar na srečo nismo preizkušali, a se sliši obetavno. Multimedijsko informacijski sistem Sync II je že poznan, a včasih malce prekompliciran za uporabo med vožnjo, povezljivost s telefoni in ostalimi multimedijskimi napravami pa je dobra in vsestranska.

ford-mondeo-2-0-tdci-powershift-titanium-karavan-1450047968

Prostor pred voznikom je bil v testnem primeru kombiniran z analognimi merilniki in digitalnim zaslonom med njimi. Količina podatkov je velika, zato je morda nekoliko trpela orientacija med njimi, a vseeno se zdi dovolj pregleden in prilagodljiv, da bo zadovoljil večino uporabnikov.

ford-mondeo-2-0-tdci-powershift-titanium-karavan-1450047960

Ford ima za Mondea v ponudbi kar precej motorjev in menjalnikov. Testna kombinacija pa je bila v samem vrhu. Močan turbo dizelski motor, kombiniran z menjalnikom Powershift je naveza, ki bo težko razočarala. Menjalnik se sicer ponaša z dvema sklopkama in šestimi prestavami in je relativno hiter, tudi v ročnem načinu. Motor je s 132 kW/180 KM tik pod vrhom dizelske ponudbe v Mondeu, a je povsem dovolj močan za dobrih 1600 kg težak avto. Ob tem je sicer prevladal strah, da bo temu primerno narasla poraba, a se je na testu ustavila pri 7 litrih na 100 prevoženih kilometrov, kar smo ob upoštevanju mase in moči, označili za dokaj dobro.

ford-mondeo-2-0-tdci-powershift-titanium-karavan-1450047958

Bržkone pa je prav nekoliko večja masa od predhodnika (in nenazadnje tudi konkurence) kriva, da je Mondeo izgubil nekaj tistih voznih lastnosti, ki smo jih vedno vsi opevali. Da ne bo pomote, še vedno se pelje odlično, podvozje je nastavljeno zelo dobro, a pri bolj dinamični vožnji skozi ovinke se čuti, da teža malce prehiteva podvozje. Kljub temu pa je vožnja Mondea še vedno užitek. Tega so v testnem primeru dopolnjevala vsa mogoča varnostna pomagala, še posebej pa je potrebno izpostaviti odlične LED žaromete, ki dobesedno naredijo dan sredi noči. Tudi samodejno zasenčevanje in smerna prilagodljivost delujejo izjemno hitro, tako da si žarometi zaslužijo res veliko pohvalo. Če nekoliko tvegam kakšen postrani pogled, za moj okus so celo med najboljšimi trenutno na trgu.

ford-mondeo-2-0-tdci-powershift-titanium-karavan-1450047956

Preden se prične debata o tem, koliko bi moral tak Mondeo stati, si preberite ves seznam dodatne opreme spodaj. Res jo je veliko in temu primerna je na koncu tudi cena. Pa je res? No ja, ni nujno. Res je, da tak Mondeo ni poceni, a v primerjavi s podobno opremljeno konkurenco se stvar malenkost obrne, tudi po zaslugi Fordovega popusta, ki na prav vse Mondee znaša kar 4800 EUR. In ko se številka ustavi pri 39.770 EUR (z upoštevanim, omenjenim popustom), si človek reče, no ja. Pa saj še nekako gre. 

GALERIJA

Ford Mondeo 2.0 TDCi 132 kW Powershift Titanium Karavan

Cena vstopne različice: 24.530 EUR (Ford Mondeo 1.0 EcoBoost Trend 4 vrata)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 34.380 EUR (Ford Mondeo 2.0 TDCi 132 kW Powershift Titanium Karavan)

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 44.570 EUR

Dodatna oprema: kovinska barva, sistem za odklepanje in zagon vozila brez ključa, panoramska streha z električnim odpiranjem, dodatno zatemnjena stekla, 19-palčna lahka platišča, volanski drog spominsko nastavitvijo, električno krmiljena prtljažna vrata z mehkim zapiranjem, zimski paket 2 (ogrevana sedeža spredaj, ogrevano vetrobransko steklo, ogrevan volanski obroč), Go Further paket 2 (sistem za opozarjanje na vozilo v mrtvem kotu vzvratnih ogledal, sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri, sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih 'Active City Stop', varnostni pasovi z zračno blazino zadaj, sistem prilagodljivih LED žarometov), Go Further paket 3 (Sony navigacijski sistem, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, sistem za aktivno pomoč pri parkiranju), tirnice z drsnim sistemom v prtljažnem prostoru, sedežni paket 4 (Prada / Omni tekstilne sedežne prevleke, sedeža spredaj s poudarjenimi stranskimi oporami, v 10 smeri električno nastavljiv voznikov sedež, spominska nastavitev za smer naprej/nazaj ter za naklon, ročno nastavljiv sovoznikov sedež v 4 smeri, ogrevana sedeža spredaj, spominsko nastavljivi vzvratni ogledali)

 * Uvoznik na vse modele Ford Mondeo ponuja popust v višini 4800 EUR

 

Motor: bencinski, 4 valjni, 1997 ccm, moč 132 kW (180 KM), navor 400 Nm

Mere: dolžina 4867 mm, širina 1852 mm, višina 1501 mm, prtljažnik 488 - 525 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 218 km/h, pospešek do 100 km/h 8,7 sekund

Poraba (tovarna): 4,5 l/100 km (mešano) Emisije CO2: 128 g/km

 

 

 • Vir: Ford
 • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO