Ford Focus RS - Predstavitev in cene novega modela

  • 09.06.2016
  • Aleš Kerbler
#

Ford Focus RS je bil zagotovo eden najtežje pričakovanih »hot hatchev« zadnjega časa in to iz večih razlogov. Prvi razlog je zagotovo ta, da so poleg izjemne konjenice obljubljali tudi štiri kolesni pogon. Drugi pa morda ta, da je pri njegovem razvoju pomagal znameniti Ken Block. V resnici je razlogov dosti več, veliko pa se skriva tudi v bogati zgodovini Fordove oznake RS.

ford-focus-rs-predstavitev-in-cene-novega-modela-1465678034

Že navzven so Focusu RS namenili vse, kar pritiče tovrstnemu avtomobilu. Vstopne reže za zrak so povečane in usmerjene za optimalno aerodinamiko in hlajenje, tako motorja, kot tudi zavor. Velik usmerjevalnik zraka, 19 palčna platišča, zadnji difuzor s sredinsko nameščeno meglenko in dve veliki izpušni cevi še dodatno poudarjata, da ne gre za povsem običajnega Focusa. Na voljo je v petih barvah ter s tremi različnimi platišči.

ford-focus-rs-predstavitev-in-cene-novega-modela-1465678036

Tudi v notranjosti je športnost v ospredju, pa čeprav je podobnost s standardnim Focusom precejšnja. Z izjemo volanskega obroča, športnih Recarovih sedežev in treh merilnikov, ki prikazujejo podatke o pritisku in temperaturi olja, ter pritisku v turbini, je vse bolj ali manj enako, kot v vseh preostalih modelih.

ford-focus-rs-predstavitev-in-cene-novega-modela-1465678037

Sedaj pa k bistvu – tehniki. Že v uvodu je bilo omenjeno, da je novi Ford Focus RS opremljen s štiri kolesnim pogonom. Slednji lahko na zadnji kolesni par prenese tudi do 70% moči, za dodatno stabilnost in zanesljivost pa skrbi še sistem za nadzor vektorjev navora. Focus RS je dodatno opremljen s sistemom »launch control«, ki avto optimalno katapultira z mesta, ter tremi voznimi programi, Normal, Sport, Track in Drift (da, prav ste prebrali... Drift!!). Sicer pa za to, da so vsi sistemi polno zaposleni, dobro skrbi 2.3 litrski EcoBoost motor, ki so ga pri oddelku Ford Performance dodatno vzeli v roke in ga navili na 257 kW/350 KM, zmore pa tudi zajetnih 440 Nm navora. Če ga želite še več, vam ga za 15 sekund in 30 Nm poveča funkcija OverBoost.

ford-focus-rs-predstavitev-in-cene-novega-modela-1465678030

Ford Focus RS je požel veliko zanimanja še pred uradno predstavitvijo. Tudi pri nas, saj so pri uvozniku, še preden je bil avto na voljo v Sloveniji, zbrali 22 naročil. Tudi cena 39.990€ se ob tako izjemnem paketu ne zdi pretirana.

ford-focus-rs-predstavitev-in-cene-novega-modela-1465678031

Poleg Focusa RS so Fordovci na ogled postavili tudi "evropskega" Mustanga, ki je prav tako že na voljo slovenskim kupcem.

GALERIJA


AKTUALNO