Ford focus - predstavitev in cena

  • 19.01.2015
  • Andrej Jama
#

Novo poglavje za ford focus. V prenovljeni različici je oblikovno še bolj vpadljiv, modern in tehnološko napreden. Cena? Akcijske cene od 12.990 evrov.

“Biti številka ena nam ni bilo dovolj, z osupljivo novo različico Focusa smo želeli dodatno izboljšati najboljši model,” je povedal Stephen Odell, predsednik Forda za Evropo. “Novi Focus sodobno oblikovanje, napredne tehnologije in najvarčnejšo porabo v svojem razredu združuje z genskim zapisom zabavne vožnje, po kateri je vedno slovel.”

ford-focus-predstavitev-in-cena-1421621504

ford-focus-predstavitev-in-cena-1421621509

Ni kaj, novi ford focus je izredno všečen avtomobil srednjega razreda. Medtem ko je zadnji del ostal pretežno enak, je več lepotnih popravkov doživel sprednji del. Lahko sploh spregledate sprednjo športno masko in ožja, dinamična žarometa?

Velik poudarek je bil na preoblikovanju notranjosti novega ford focusa. Prejšnji verziji smo zamerili preveliko število gumbov in premajhen zaslon. Ni nam bilo potrebno predolgo čakati, saj so oblikovalci zelo lično popravili potniški prostor in ga naredili vozniku bolj prijaznega. Poleg večjega zaslona so tudi zmanjšali število tipk, zato je upravljanje z avtomobilom enostavnejše.

ford-focus-predstavitev-in-cena-1421621615

Nov je tudi multimedijski sistem SYNC 2 z 8-palčnim zaslonom na dotik, z naprednim glasovnim upravljanjem zvočnega in navigacijskega sistema, klimatske naprave in mobilnega telefona.

Navigacijsko vodenje sistema SYNC 2 prinaša še nekaj novosti v Evropi – deljen zaslon s podrobnim prikazom križišč, zvočno predvajanje imen ulic, 3D-prikaz avtocestnih razcepov in krajevnih značilnosti ter Michelinov popotni vodnik.

ford-focus-predstavitev-in-cena-1421621614

Novi focus je kot prvi ford na voljo z novo tehnologijo za prostoročno pravokotno parkiranje, ki vozniku omogoča vzvratno parkiranje vzporedno z drugimi vozili.

Ford je izpopolnil tudi svoj priljubljeni sistem za preprečevanje naleta z majhno hitrostjo (Active City Stop), ki pripravi zavore in – če se voznik še vedno ne odzove – zmanjša navor motorja ter z zaviranjem zmanjša učinek trčenja. V trenutni različici je sistem deloval pri hitrostih do 30 km/h, po izboljšavi pa pomaga aktivno preprečevati nalete vse do hitrosti 50 km/h.

ford-focus-predstavitev-in-cena-1421621613

Novi focus je v primerjavi s trenutnim modelom za do 19 odstotkov varčnejši, znatno manjši pa so tudi izpusti CO2 v celotni paleti pogonov. Za najbolj okoljsko zavedne bo še naprej na voljo tudi novi focus z izvedbo 1,0-litrskega EcoBoosta z izpusti CO2 samo 99 g/km. Novi focus bo na voljo tudi s fordovim novim varčnim 1,5-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost s 150 ali s 182 KM in novim šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Leta 2015 bo na voljo tudi s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Novost v ponudbi pogonov za novega focusa pa bo tudi fordov 1,5-litrski dizelski motor TDCi. 

GALERIJA

Za cenik novega ford focusa kliknite na povezavo spodaj.

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO