Fiat 500x – predstavitev novega modela in cene

  • 08.04.2015
  • Gregor Žvab
#

Fiatov vstop v svet urbanih terencev oz. »mestnih križancev« v tem trenutku predstavlja model 500x, ki je z današnjim dnem zapeljal tudi na slovenske ceste. Italijani veliko stavijo na retro – trendovski pristop, ki se je dodobra obrestoval že pri klasičnem modelu 500, le da je tisti z x-om v imenu zrasel prav v vse dimenzije.

fiat-500x-ndash-predstavitev-novega-modela-in-cene-1428505482

Predvsem se to pozna pri notranji prostornosti, nad katero se bo marsikdo sedaj težko pritoževal. Kabina je odmerjena dokaj razkošno, tudi prtljažni prostor pa je s 350 litri prostornine dokaj spodoben. Kar se materialov tiče, so ti dobro izbrani in na prvi dotik vse skupaj deluje kvalitetno. Glede na paket opreme je lahko del armaturne plošče skladen z zunanjo barvo vozila, na voljo pa je tudi 8 sedežnih prevlek, v različnih barvnih in materialnih kombinacijah.

Multimedijska ponudba obsega tri enote, klasični Uconnect in dve različici Uconnect Live. Če so pri prvi na voljo USB priključek, AUX vhod in Bluetooth povezava, pa sta obe z oznako Live, dokaj bolj »živi«. Osnova jima je 5 in 6,5 palčen zaslon, občutljiv na dotik in pa praktično vse možnosti povezave z mobilnimi napravami, ter Tom-Tom navigacija, ki se pri dražji različici dopolnjuje s 3D izrisom kart. Poleg tega lahko kar preko mobilnega telefona ali računalnika preverjate porabo, emisije, lokacijo vozila, stanje goriva, ipd.

fiat-500x-ndash-predstavitev-novega-modela-in-cene-1428505512

Navzven deluje Fiat 500x živahno, ne glede na to, katero različico gledate. Na voljo ja namreč v dveh: »City Look« in »Offroad Look«, pri obeh pa je jasno, v katerem grmu tiči zajec. »Mestna« verzija je bolj elegantno usmerjena in je na voljo zgolj s sprednjim pogonom ter paketi opreme Lounge, Pop in Pop Star. »Terenska« verzija pa se ponaša predvsem s spremenjenimi odbijači, bolj »offroad« izgleda, je tudi malenkost višja, ter je pri močnejši dizelski različici na voljo tudi s štirikolesnim pogonom AWD. Paketa »offroad« opreme sta »Cross« in »Cross Plus«.

fiat-500x-ndash-predstavitev-novega-modela-in-cene-1428505479

Trenutna motorna ponudba za izvedenko »City Look« obsega dva bencinska (1.6 in 1.4 Turbo), ter 1.6 litrski dizelski motorj. Razpon moči znaša od 81 kW (110 KM) do 103 kW (140 KM). Nekoliko bolj pestra ponudba agregatov je na voljo za »Offroad Look«, kjer si lahko omislite enega turbo bencinskega in dva turbo dizelska (1.6 in 2.0), pri čemer je za močnejši dizel na voljo tudi štiri kolesni pogon in pa kar devet stopenjski samodejni menjalnik. Slednji je seveda novost, ki se ponaša z elektronskim nadzrom menjalnika, ki skrbi, da je vedno izbrana idealna prestava, na ta način pa zagotavlja tudi nižjo porabo goriva in nižje emisije. Kasneje bo na voljo tudi šest stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko.

V vseh različicah je Fiat 500x opremljen s t.i. »Fiat Mood Selector« funkcijo, ki omogoča tri različne načine vožnje, Auto, Sport in All Weather/Traction. Pri izvedenki »Offroad Look« je na voljo tudi sistem »Traction Plus«, ki s svojim elektronskim sistemom inteligentnega krmiljenja prenosa, preko ESC in ABS senzorjev povečuje oprijem v vseh okoliščinah.  Kot že omenjeno je na voljo tudi štiri kolesni pogon AWD, ki je edini v segmentu, ki lahko po potrebi odklopi zadnjo os, kar se tudi dejansko zgodi pri višjih hitrostih.

fiat-500x-ndash-predstavitev-novega-modela-in-cene-1428505519

Za konec pa še cene. Najcenejša različica je trenutno tista z 1.6 E-TorQ motorjem, v izvedbi »City Look« in s paketom opreme Pop, ki vas bo prišla 16.990€, s popustom 1000€, kolikor vam ga nudijo že v osnovi, pa boste zanj odšteli 15.990€. Najcenejši »mestni« Multijet vas bo, sicer s paketom opreme »Pop plus« prišel pet tisočakov več. Modeli »Offroad Look« so nekoliko dražji, saj vas bo osnovni, s paketom opreme »Cross« in motorjem 1.4 TB Multiair II prišel 21.990€, z že omenjenim popustom pa tisočaka manj. Za najdražjega (2.0 Multijet II, AWT, AUT) pa lahko zraven prištejete še 11.000€.

GALERIJA

  • Vir: Fiat
  • Foto: AvtoArena.si; Fiat

AKTUALNO