Faraday Future končno predstavil svoj prvi avto FF91

  • 04.01.2017
  • Andrej Jama
#

Ameriško start-up podjetje Faraday Future je v Las Vegasu predstavilo svoje prvo serijsko vozilo, ki so ga poimenovali FF91. Gre za skrivnostno podjetje, ki je že lani močno promoviralo svoje (samooklicano) revolucionarno vozilo.

Predstavnik Nick Sampson je povedal, da bodo izdelali le 300 modelov posebne serije "Alliance Edition”, ki ga lahko naročite na njihovi spletni strani, pri čemer ara znaša 5.000 dolarjev. Delež tega denarja naj bi bil namenjen naravovarstvenim organizacijam. Prve dostave kupcem so predvidene v letu 2018.

GALERIJA

So impresivne specifikacije dovolj za dobro prodajo?

Kot napovedovano, ima FF91 zelo impresivne specifikacije. Baterija ima kapaciteto 130 kilovatnih ur z dosegom 608 kilometrov. Za poskočnost skrbi 1.050 konjskih moči (783 kW) in doseže pospeške od 0 do 100 km/h v samo 2,39 sekundah, pri čemer so se pohvalili, da so hitrejši (op.a. za nekaj tisočink sekunde!) od glavnega konkurenta - Tesle. 

Sistem za zaznavo okolice LIDAR je nameščen na pokrovu motorja (kar ne pripomore k estetskemu videzu vozila), za razliko od ostalih avtonomnih vozil, kjer so senzorji običajno v strehi. LIDAR se dviga in spušča glede na zahteve. FF91 ima vgrajenih veliko senzorjev za avtonomno vožnjo: 10 prednjih in zadnjih kamer, 13 radarjev, 12 ultrazvočnih senzorjev in visokoločljivostni LIDAR.

Podjetje obljublja brezhibno povezljivost z mobilnimi napravami, glasbo in multimedijo. Pravijo, da ne gre le za avto, temveč za "virtualni ekosistem".

faraday-future-koncno-predstavil-svoj-prvi-avto-ff91-1483538946

Brez nerodnih napak na predstavitvi ni šlo

Na predstavitvi smo lahko videli tudi nekaj nerodnih težav na odru. Med predstavitvijo funkcije za samodejno parkiranje je Sampson prosil glavnega investitorja Jia Yuetinga, da s pritiskom na gumb ukaže vozilu naj parkira in... nič se ni zgodilo.

Nekoliko nerodno prav zato, ker so pred nekaj minutami to funkcijo uspešno demonstrirali na parkirišču pred dvorano, na odru pa je avto sramežljivo obstal na mestu. To si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

 

Veliko blišča in presežnikov, a še več negotovosti

Vodstvo podjetja se je do sedaj dokaj uspešno izogibalo vprašanjem v zvezi s finančnim stanjem podjetja in možnostjo nadaljnega razvoja. Sedaj, ko je Faraday Future res predstavil svoje bleščeče, avtonomno, električno, futuristično vozilo, ostaja še vprašanje, če bo res uspelo priti v serijsko proizvodnjo, ali bodo investitorji potegnili črto in poskušali vse skupaj čimprej pozabiti.

Tokratna lasvegaška predstavitev ni dala vtisa, da ima podjetje svetlo prihodnost. Če nam je pri Teslinih predstavitvah Elon Musk uspešno zagotovil, da so električna avtonomna vozila prihodnost, v tej predstavitvi dobimo občutek negotovega produkta, zavitega v presežnike in obdanega z bliščem.

Morda je težava ravno v pridihu futurističnega izgleda in funkcij, ki bodo nekoč del standardne opreme, a sedaj niso aktualne za širok krog kupcev. Vsemu temu lahko dodamo še to, da so se v 72 minutni predstavitvi uspeli izogniti vsaj približni ceni vozila. Vse te stvari so redko pospremljene z odlično prodajo, kot smo jo naprimer lahko videli pri Tesla model 3.

Električna vozila so prihodnost, a morda ne za Faraday Future.

  • Vir: The Verge
  • Foto: Faraday Future

AKTUALNO