Daljinsko vodeni zračni reševalec za še hitrejšo zdravstveno oskrbo ponesrečencev

  • 07.07.2015
  • Andrej Jama
#

Reševalno daljinsko vodeno brezpilotno plovilo (t.i. dron) je izum nizozemskega podiplomskega študenta in je namenjeno hitremu oživljanju, še preden do ponesrečenca uspe priti reševalno vozilo.

Nizozemski 23-letni podiplomski študent strojništva na Tehniški univerzi v Delftu, Alec Momont, je predstavil prototip reševalnega drona, ki s seboj nosi reševalni paket prilagojen situaciji: defibrilator, kisikovo masko, inekcijo inzulina ipd. Za lažje upravljanje ima plovilo vgrajene tudi GPS sprejemnik, kamero, mikrofon in zvočnik.

Reševalna ekipa plovilo vodi na kraj dogodka, kjer ga prevzame oseba, ki je poklicala nujno pomoč. Nato komunikacija poteka preko vgrajenega zvočnika in mikrofona, da ima oseba, ki pomaga ponesrečencu proste roke. Reševalno osebje lahko preko kamere spremlja oživljanje in daje napotke.

V spodnjem predstavitvenem videu si lahko pogledate, kako reševanje izgleda v praksi.

Hexacopter lahko prenaša do pet kilogramov tovora in doseže hitrost do 100 km/h. Narejen je iz karbonskih vlaken, natisnjen s 3D tiskalnikom. Cena tega brezpilotnega plovila naj bi znašala okoli 20.000 evrov.

Preživetje srčnih zastojev bi lahko z 8 % povečali na 80 %

Vsako leto okoli osemsto tisoč Evropejcev doživi srčni zastoj od katerih jih, zaradi prepočasnega prihoda reševalne službe, preživi zgolj 8 odstotkov. Primanjkljaj kisika lahko naši možgani nadomestijo z glukozo le okoli 4 minute, za tem so možnosti trajnih okvar zelo visoke. V primeru, da bi reševalci imeli na voljo leteče reševalne drone bi lahko trenutnih 8 odstotkov povečali na 80 odstotkov. Tovrstna brezpilotna letala bi lahko bila opremljena za različne primere zdravstvenih težav, ko je treba zelo hitro posredovati, npr. utopitev, diabetični ali anafilaktični šok, težave z dihanjem in travme.

Dokaz, da lahko multicopterje uporabimo za reševanje življenj, ne le za snemanje zabavnih/adrenalinskih posnetkov.

  • Vir: alecmomont.com
  • Foto: alecmomont.com

AKTUALNO