Dacia Lodgy Stepway dCi 110

 • 22.06.2015
 • Gregor Žvab
#

PLUSI

 • motor
 • poraba
 • prostornost
 • cena
 • izgled s Stepway dodatki

MINUSI

 • kvaliteta izdelave
 • uporaba materialov
 • glasnost v notranjosti
 • zgolj tri zvezdice pri trku
Cena testnega Lodgyja Stepway je podobna ceni dizelskega Renaulta Clia, pri čemer se ne morem znebiti občutka, da bi dotičnega Clia brez težav pospravil v Lodgyjev prtljažnik.

Dacia ima preprosto filozofijo. Ponuditi avto s preverjeno tehniko in vzorno uporabnostjo, za zmerno ceno. To jim uspeva odlično, temu v prid pa govorijo tudi prodajne številke. Dacia Lodgy tu ni nobena izjema. Je edina sedem sedežna Dacia in s tem tudi največja. Kaj pa cena? Cena testnega Lodgyja Stepway je podobna ceni dizelskega Renaulta Clia, pri čemer se ne morem znebiti občutka, da bi dotičnega Clia brez težav pospravil v Lodgyjev prtljažnik.

dacia-lodgy-stepway-dci-110-1434963558

Motor je vrhunec tega Lodgyja

Lodgyjev dizel pa nikakor ni osnovni. Gre za preverjen Renaultov 1.5 litrski, dizelski dCi motor, ki zmore 79 kW (110 KM). Moči je torej dovolj, omenjeni motor pa je že nekaj časa znan tudi po svoji ekonomičnosti, kar je dokazal tudi v Lodgyju Stepway. Kljub ne ravno majhni masi, smo porabo brez pretiranih težav namreč držali med 5 in 5,5 l/100 km. Nekaj graje si morda zasluži le menjalnik, ki s svojimi dolgimi in ne vedno natančnimi gibi ni ravno navdušujoč. Kljub tej anomaliji pa si pogonski sklop zasluži vse pohvale.

dacia-lodgy-stepway-dci-110-1434963571

Lodgy v notranjosti deluje, kot da bi se čas ustavil kakih 7 let nazaj. Vsi elementi so bolj ali manj poznani iz (v večini) opuščenih Renaultovih modelov. Od volanskega obroča, preko ob volanskih ročic, do klimatske naprave. Prednost je ta, da je vse to vozniku že od nekje znano. Plastika je sicer trda, a se zdi kvaliteta izdelave dovolj dobra, da do pretiranih čričkov kaj kmalu nebi smelo priti. Bistvo Lodgyja je zagotovo njegova notranja prostornost. Te je v izjemnih količinah in ne le v prtljažnem delu, kjer sta lahko, po želji seveda, tudi dodatna sedeža, na katerih pa se sedi presenetljivo dobro. Prtljažni prostor, če se vozite zgolj s petimi sedeži, meri preko 800 litrov. V primeru, da so potniške kapacitete polno zasedene, pa pade zgolj na dobrih 200.

dacia-lodgy-stepway-dci-110-1434963561

Od točke A do točke B s sedmimi potniki ali ogromno prtljage

Zagotovo bo marsikdo našel pomisleke ob Lodgyju in marsikateri bo izrečen upravičeno. Zdi se namreč, da so varčevali tam, kjer morda niti nebi bilo tako zelo potrebno. Notranjost deluje dokaj oskubljeno, veliko stvari pa je kljub vsemu doplačljivih. Zato pa bolj prepriča zunanji izgled, saj s kovinsko, modro barvo in »terenskimi« dodatki Lodgy postane bolj atraktiven.

dacia-lodgy-stepway-dci-110-1434963550

Dacia Lodgy Stepway je zagotovo zanimiv produkt. Preverjena motorna tehnika se je namreč srečala z varčevalnim programom. To za seboj prinese tudi nekatere pomanjkljivosti, saj je na preizkusnem trku zbral le tri zvezdice, kar pod vprašaj na žalost postavlja varnost. Cena je dobra, to je treba priznati, saj bi vas testno opremljen Lodgy Stepway prišel 15.270 EUR. Vsekakor je to avto, ki si ga bodo omislili predvsem tisti, nekoliko manj zahtevni kupci, ki jim avto služi zgolj kot prevozno sredstvo. V tem primeru svoje poslanstvo opravlja z odliko.

GALERIJA

                                          Dacia Lodgy Stepway Prestige dCi 110 - 7 sedežev

Cena vstopne različice: 13.390 EUR (Dacia Lodgy Stepway Prestige 1.2 Tce S&S)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 14.500 EUR (Dacia Lodgy Stepway Prestige dCi 110, 7 sedežev)

Dodatna oprema: parkirni senzorji zadaj, kartografija evrope, rezervno kolo, kovinska barva

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 15.270 EUR

Motor: turbo dizelski, 4 valjni, 1461 ccm, moč 79 kW (107 KM), navor 240 Nm

Mere: dolžina 4498 mm, širina 1751 mm, višina 1679 mm, prtljažnik 207 - 827 litrov

Zmogljivosti (tovarna): hitrost 175 km/h, pospešek do 100 km/h 11,6 sekund

Poraba (tovarna): 4,4 l/100 km (mešano)

 

 • Vir: Dacia
 • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO