Dacia dokker stepway 1,2 TCe 115

  • 19.02.2015
  • Andrej Jama
#

V letošnjih zimskih dneh smo na test dobili novo dacio dokker z oznako stepway. Gre za novo različico dokkerja, ki je obogatena s posebnimi karoserijskimi dodatki in s posebno izvedbo notranjosti.

Dacia dokker stepway je potniški kombi, primeren za družine in za tiste, ki potrebujete veliko prostora. Prostornina prtljažnika je 800 litrov z dolžino 1,16 metra, ki ga lahko s podrtimi sedeži (deljivimi v razmerju 60/40) povečamo na dodatne tri kubike. Dostop do zadnjih sedežev je enostaven z bočnimi drsnimi vrati in najširšo odprtino na tržišču. Če imate težave s pripenjanjem otroka v otroški sedež, je pri tem vozilu (preverjeno) vse precej bolj enostavno.

dacia-dokker-stepway-1424342944

dacia-dokker-stepway-1424342929

Kakšne so posebnosti stepwaya?

Če smo v prejšnjih izvedbah dokkerja pogrešali nekoliko bolj drzen izgled, je dacia s stepwayjem to rešila z odbijači, ki dajejo avtomobilu bolj športen izgled. Na voljo je v petih karoserijskih barvah, med katerimi je tudi azuritno modra (Bleu Azurite), katero smo vozili tudi mi.

Posebni karoserijski dodatki, ki so značilni za serijo stepway so: prednji odbijač v barvi karoserije, satinirana kromasta zaščitna obloga pod prednjim in zadnjim odbijačem, prednje in zadnje meglenke s satiniranima kromastima okrasnima obrobama, črne zaščitne obloge blatnikov in spodnjega roba stranic ter strešna nosilca, zunanji ogledali in platišča temno sive barve Dark Metal.

dacia-dokker-stepway-1424342923

dacia-dokker-stepway-1424342924

Kaj pa notranjost?

Pri prvem pogledu bomo sicer opazili veliko plastičnih delov, ki pa niso tako moteči, kot pri predhodnikih. Različica stepway se ponaša s posebnimi prevlekami sedežev z okrasnimi vezeninami in modrimi šivi. Prav tako so obrobe enake modre barve okoli merilnikov in zračnikov, ki nekoliko poživijo ogleno sivo notranjost avtomobila.

Stepwaya smo dobili dodobra opremljenega z multimedijsko napravo MEDIA NAV, klimatsko napravo, omejevalnikom in regulatorjem hitrosti in sistemom pomoči pri parkiranju zadaj. Za dober pregled nad multimedijo in navigacijo skrbi 7-palični zaslon na dotik, ki ni ravno vrhunske izdelave (kar nismo niti pričakovali), je pa funkcionalen in bo zadovoljil potrebe tistih, ki želite od točke A do B in potrebujete pomoč navigacije.

dacia-dokker-stepway-1424342941

dacia-dokker-stepway-1424342939

Za dostop do prtljažnika skrbijo asimetrična zadnja vrata, z dokaj nizkim nakladalnim pragom, da je nalaganje težjih in večjih predmetov lažje.

Stepwaya smo imeli možnosti preizkusiti tudi na sneženi podlagi in kljub morda okornemu videzu se dobro obnaša tudi na zasneženi cesti.

Ponudba motorjev za dokker stepway obsega en bencinski in tri dizelske motorje. Bencinski motor TCe 115, katerega smo vozili tudi mi, v kombiniranem ciklu porabi 5,8 litrov bencina na 100km, pri čemer so izpusti 135 g CO2 na kilometer. Dizelski motor 1,5 dCi pa je na voljo v treh izvedenkah z največjo močjo 75, 85 in 90 KM.

GALERIJA

Iščete ugodno in funkcionalno vozilo?

Če vas je od nakupa prejšnjih izvedb dokkerja nekoliko odvrnil izgled, je dacia s stepwayjem poskrbela, da boste bolj opazni na cesti. Notranjost je z modrimi elementi poživljena in daje vtis prostornega družinskega vozila. Seveda je potrebno tu poudariti tudi ugodno ceno.

Dacia dokker stepway 1,2 TCe 115
Cena vstopne različice: 9.930 EUR (dacia dokker ambience 1,6 MPI)

Cena testne različice brez dodatne opreme: 11.930 EUR (dacia dokker stepway 1,2 TCe)

Dodatna oprema: paket media nav stepway, parkirni senzorji zadaj, tempomat in omejevalnik hitrosti, kovinska barva;

Cena testnega vozila skupaj z dodatno opremo: 13.270 EUR

 

  • Foto: AvtoArena.si

AKTUALNO